Aantal jongeren met soa piekt in september
Foto: Shutterstock
Het aantal jongeren tussen 18 en 24 jaar dat na de vakantiemaanden een seksueel overdraagbare aandoening (soa) heeft, neemt alsmaar toe. Dat meldt het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa.

Boris Cruyssaert, woordvoerder van Sensoa, beweert dat jongeren vaak condooms in hun reiskoffer vergeten te stoppen waardoor de kans op onveilige vakantieseks stijgt. Daarnaast blijkt uit een studie dat veel jongeren het niet evident vinden om over condoomgebruik te praten met een nieuwe partner. In sommige gevallen spreekt deze een andere taal, wat het communicatieve aspect bemoeilijkt.

Op vakantie gaat het er ook meestal wat uitbundiger aan toe dan in het dagelijkse leven. Sommigen experimenteren met drank en drugs. Indien dat tot seks leidt, staan jongeren minder stil bij het feit dat ze een soa kunnen oplopen.

Een derde reden waarom steeds meer jongeren met een soa kampen na de vakantie, is dat ze steeds vaker naar exotische bestemmingen reizen waar seksueel overdraagbare aandoeningen onder de lokale bevolking nog frequent voorkomen. “In dat geval verhoogt vrijen met een local het risico op een geslachtsziekte”, aldus Cruyssaert.

Surf naar Sensoa.be voor meer informatie over soa’s en hoe je ze kan bestrijden.