Moskou nog steeds duurste hotelstad
Foto: Shutterstock
De Russische hoofdstad Moskou is voor het zevende jaar op rij de duurste hotelstad ter wereld. Reizigers betaalden er het afgelopen halfjaar gemiddeld 296 euro voor een overnachting. De hotelprijzen stegen wereldwijd gemiddeld vier procent.

Dat blijkt uit onderzoek naar hotelprijzen wereldwijd van het gespecialiseerde reisbureau Hogg Robinson Group. Ondanks de economische crisis bleken de hotelprijzen de afgelopen zes maanden met zo’n vier procent te zijn gestegen. Opmerkelijke verschuiving in de top tien: New York, dat de voorbije jaren steeds in de top vijf stond, zakt weg tot plaats negen.

Van de vijftig onderzochte steden, zijn er 33 met sterk toenemende hotelprijzen. Vooral in Azië slaan de prijzen op. De snelste stijger op de lijst is het Turkse Istanbul. De hotelprijzen klommen daar maar liefst 37 procent als gevolg van de toenemende belangstelling voor de stad bij zakenreizigers. Ook in stedelijke centra als Hongkong en Singapore werden flinke prijsstijgingen genoteerd.

Twee jaar geleden was Abu Dhabi nog de tweede duurste hotelstad, maar staat dit jaar door dalende prijzen slechts op plaats 24. Dat is het gevolg van de bouw van nieuwe hotels, waardoor het overnachtingsaanbod gevoelig werd uitgebreid. Ook in metropool Dubai zijn de hotelprijzen met zo’n zeven procent gedaald, waardoor het emiraat op plaats 28 komt te staan.

Het globale gemiddelde wordt nog enigszins naar beneden gehaald door Afrika en Oost-Europa. De grootste prijsdalingen werden genoteerd in Oost-Europese steden, met uitzondering van Kiev (Oekraïne) en Boekarest (Roemenië). Beide hoofdsteden verwelkomen een toenemend aantal toeristen en zakenreizigers.

De top tien:

1. Moskou, Rusland (1)

2. Genève, Zwitserland (2)

3. Zürich, Zwitserland (7)

4. Parijs, Frankrijk (4)

5. Stockholm, Zweden (9)

6. Washington, Verenigde Staten (6)

7. Sydney, Australië (12)

8. Istanbul, Turkije (20)

9. New York, Verenigde Staten (5)

10. Oslo, Noorwegen (11)