Gent krijgt gloednieuw ziekenhuis
Foto: EGM Architecten
Vrijdag werd de eerste officiële steen gelegd van het nieuwe AZ Maria Middelares-ziekenhuis in Gent. De bouwwerken zijn echter al bezig sinds begin dit jaar en het gloednieuwe ziekenhuis moet er tegen 2015 staan.

Het nieuwe complex vervangt de huidige gebouwen, die nu over twee locaties in Gent en Gentbrugge zijn verspreid, en werd ontworpen door het Nederlandse bureau EGM architecten, in samenwerking met het Belgische Llox architecten.

Het oorspronkelijke AZ Middelares werd door de jaren heen steeds uitgebreid, maar miste complementariteit. Het nieuwe gebouw voegt alle functies samen en is flexibel ingericht zodat het in de toekomst sneller en efficiënter kan inspelen op de veranderende zorgvraag.

Het gebouw zal bestaan uit drie blokken: twee daarvan vormen de dragende sokkel voor een derde blok er dwars op. Tussen de blokken ontstaat een atrium waar ook alle verticale circulatie wordt geconcentreerd. De kamers voor de patiënten worden voorzien van verdiepingshoge ramen, zodat er veel licht binnenvalt.

Niet alleen meer licht, maar ook groen moet de ziekenhuisomgeving aangenamer maken. Het gebouw krijgt daarom een groendak en is voorzien van patio’s. Ook het gebruik van openbaar vervoer wordt gestimuleerd: naast fietspaden wordt ook een promenade aangelegd die het ziekenhuis enerzijds verbindt met de tramhalte op de Kortrijksesteenweg en anderzijds de bussen van De Lijn toegang heeft tot de campus.

De muren van het nieuwe gebouw zijn voorzien van een dikke laag isolatiemateriaal om de warmtelast zo laag mogelijk te houden en er wordt ook gebruik gemaakt van een warmteterugwinningsysteem.