Chirac mag wegblijven van proces
De ernstig verzwakte Chirac (archiefbeeld) is te zwak om zijn eigen proces bij te wonen. Foto: AFP
Het proces tegen de Franse oud-president Jacques Chirac is maandag van start gegaan en zal ook worden voortgezet, zo besliste de rechter. Maar Chirac zelf, die ziek zou zijn, hoeft niet aanwezig te zijn.

De 78-jarige Chirac wordt beschuldigd van doorsluizen van publieke gelden naar zijn partij tijdens zijn periode als burgemeester van Parijs, van 1977 tot 1995. Bovendien zou hij zijn ambt hebben misbruikt om vrienden aan jobs te helpen.

Volgens de verklaring van de advocaten, die zaterdag werd gepubliceerd in de krant Le Monde, heeft een arts de 78-jarige Chirac onderzocht en vastgesteld dat 'hij niet langer capabel is om deel te nemen aan een rechtszaak'.

De rechter in het corruptieproces heeft maandag beslist dat het proces tegen oud-president voortgezet zal worden, ongeacht de beklaagde aanwezig is of niet. Chiracs advocaten mogen hem bij de gehele rechtsgang vertegenwoordigen. Een neuroloog heeft vastgesteld dat Chiracs gezondheidstoestand geen langdurig verblijf in de beklaagdenbank toelaat.

Alzheimer?

De vrouw van Chirac ontkent de geruchten dat haar man lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Zijn gezondheid wordt echter al sinds 2005 in twijfel getrokken, toen hij getroffen werd door een beroerte.

Zijn schoonzoon, Frédéric Salat-Baroux, deelde zaterdag mee dat Chiracs gezondheidstoestand 'al enkele maanden erop achteruit gaat', en dat 'zijn aanwezigheid in het proces niet in menswaardige omstandheden zou kunnen plaatsvinden, omdat de oud-president daar het geheugen niet voor heeft'.

Rechtszaak verdeelt de Fransen

De rechtszaak rond de Franse oud-president verdeelt de publieke opnie. Sinds een tweetal jaren zit de populariteit van Chirac weer in de lift. Een deel van de bevolking vindt niet dat de Franse president op zijn leeftijd nog aan een rechtzaak moet worden onderworpen. Een deel 'hardliners' is echter van mening dat het gerecht Chirac toch op het matje moet roepen.

Bij een eventuele veroordeling riskeert Jacques Chirac een gevangenisstraf van tien jaar en een boete van 150.000 euro.