VS en VK leverden tegenstander uit aan regime Kadhafi
Foto: AP
Kadhafi is nog maar van de troon gestoten in Libië of de eerste lijken vallen al uit de kast. Uit ontdekte documenten blijkt nu dat de legerbevelhebber in Tripoli, Abdelhakim Belhaj, destijds in 2004 is uitgeleverd door de VS en het VK aan het regime van kolonel Kadhafi. Belhaj was een tegenstander van het regime, en werd in de gevangenis gefolterd.

Uit documenten van de Libische inlichtingendienst blijkt dat Belhaj – destijds een militante islamstrijder en tegenstander van Kadhafi – samen met zijn zwangere vrouw door de CIA werd opgepakt in Bangkok in 2004. Belhaj werd iets later uitgeleverd aan de Libische autoriteiten.

Zeven jaar lang bleef Belhaj opgesloten in de Abou Selim gevangenis van Tripoli. Volgens hem werd hij daar ondervraagd door de Britse inlichtingendiest.

‘Wat mij overkomen is, is onwettig, en ik verdien excuses’, zei hij aan de BBC. Aan de krant The Guardian gaf Belhaj te kennen dat hij overweegt om de Amerikaanse en Britse regering voor de rechter te dagen.

‘Ze hebben me iets ingespoten, aan een muur opgehangen aan armen en benen, en me in een container vol ijs geplaatst’, zei hij over zijn periode in de gevangenis. ‘Ze lieten me niet slapen, en er was constant lawaai. Ik werd regelmatig gefolterd.’

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vond de documenten in een gebouw van de Libische geheime diensten in Tripoli. HRW speelde ze door aan verschillende media.