Een op de vier diamantairs fraudeert. Toch is er volgens ontslagnemend staatssecretaris Carl Devlies (CD&V) geen specifiek antifraudebeleid nodig voor de diamantsector. 'Het gaat maar over 25 procent, dat betekent dat drie vierde wel correct werkt', aldus Devlies op Radio 1.

De Tijd berichtte zaterdagochtend dat het Antwerpse gerecht en de Bijzondere Belastinginspectie 700 miljard euro zwart geld op het spoor zijn. Het geld zou voornamelijk door Antwerpse diamantairs geparkeerd zijn op rekeningen in Zwitserland.

Voor de diamantsector bestaat volgens Devlies (CD&V) geen specifiek antifraudebeleid. 'Wij hebben een aantal sectoren geselecteerd waarvoor een specifiek beleid wordt gevoerd. Dat zijn belangrijke sectoren, die ook in het rapport van de Nationale Bank worden aangeduid', zei Devlies.

De diamantsector is daar niet bij. Nochtans zou volgens De Tijd een kwart van de sector betrokken zijn in fraudedossiers. 'We weten niet in welke mate die informatie juist is, maar het zou gaan over 25 procent. Dat betekent dat een belangrijk gedeelte van deze sector wel regelmatig werkt', aldus Devlies.

Volgens Devlies is het niet mogelijk om 'voor iedere deelsector in de maatschappij een individueel antifraudebeleid te ontwikkelen'. 'Belangrijk is een kader te creëren waarin fraude efficiënt kan worden bestreden', stelde de staatssecretaris.