De wereldeconomie gaat een 'nieuwe en gevaarlijkere' fase in door de schuldencrisis in Europa. Dat heeft Robert Zoellick, voorzitter van de Wereldbank, zaterdag gezegd.

De voorzitter van de Wereldbank (een instelling van de Verenigde Naties die ontwikkelingsprojecten financiert, red.) geeft in een interview met de krant The Australian aan dat de bezorgdheid over de Europese schuldencrisis veel groter is dan die rond de kredietverlaging van de Verenigde Staten.

'We zitten in de beginfase van een nieuwe en andere storm - dit is niet hetzelfde als in 2008', aldus Zoellick. Hij ziet ook niet direct oplossingen voor de problemen in Europa.

'De voorbije weken is de wereld geëvolueerd van een moeizaam herstel aan verschillende snelheden - met de opkomende markten en enkele economieën zoals Australië die stevige groei realiseerden en de ontwikkelde markten die het moeilijk hebben - naar een nieuwe en gevaarlijkere fase.'

Volgens Zoellick bevinden de rentes zich in de ontwikkelde wereld op historische laagtepunten, wat betekent dat de centrale banken geen manoeuvreerruimte meer hebben.