VB-parlementslid ontving van Breivik 'meest ongewenste mail ooit'
Foto: rr
Na het Gentse kamerlid Tanguy Veys blijkt nu ook Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang Chris Janssens op de mailinglijst van terrorist Anders Behring Breivik te staan. Dat meldde het Antifascistisch Front (AFF) en werd inmiddels bevestigd door Janssens zelf.

'Hoe hij mij gevonden heeft, weet ik niet, maar het was in ieder geval de meest ongewenste mail ooit', aldus Janssens. De Vlaams Belanger ontving van Breivik diens manifest van 1.518 pagina's, niet lang voor de Noor aan zijn moordpartij begon.

'Het is een privé-adres dat ik al meer dan vijftien jaar gebruik en voor iedereen toegankelijk maak op het internet', laat Janssens weten. 'Het is bijvoorbeeld ook gelinkt aan mijn Facebook-account. Het is allicht op die manier dat Breivik mij heeft toegevoegd.' 

De drieëndertigjarige Chris Janssens woont in het Limburgse Genk waar hij sinds 2007 in de gemeenteraad aantreedt als fractieleider voor Vlaams Belang. In 2009 werd hij verkozen als Vlaams volksvertegenwoordiger voor dezelfde partij. Janssens opereerde als voorzitter van de ‘Commissie voor verzoening en tucht’. In die hoedanigheid bracht hij advies uit aan de partijraad over de zaak van de Gentse Belfortploeg.

In de onmiddellijke buurt van Chris Janssens’ mailadres staan op de adressenlijst van Breivik onder andere ook een Finse moslimhater, het kopstuk van de Parijse skinheads en een leider van de Italiaanse skinheads.

Andere Vlaamse adressen op de lijst van Breivik behoren toe aan leden van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ), het Nationalistisch Studentenvereniging (NSV), een werkgroep van heidenen en lokale Vlaams Belang-bestuursleden.