Aan het Brusselse Atomium is zaterdagvoormiddag de vierde wagen van het Umicore Solar Team voorgesteld. Vijftien studenten van de Groep T-Internationale Hogeschool Leuven hebben een jaar gewerkt aan de wagen, die de naam 'Umicar Imagine' meekreeg en waarmee ze vanaf 15 oktober voor de vierde maal willen deelnemen aan de World Solar Challenge in Australië.

Vanina Ickx, dochter van autosportlegende Jacky Ickx en zelf ook een grote naam in de autosport, zal de wagen besturen.

De eerste twee zonnewagens haalden de voorbije jaren een elfde en een tweede plaats, terwijl de derde twee jaar geleden de race moest staken na een crash. 'Voor onze nieuwe wagen hebben we voortgebouwd op de ideeën van onze voorgangers', zegt teammanager Thomas Sterken. 'Tegelijkertijd hebben we heel wat vernieuwingen en verbeteringen aangebracht.'

Energie voor zes vierkante meter zonnepanelen

Zo is de wagen uitgerust met 6 vierkante meter zonnepanelen met de klassieke siliciumcellen, maar ook met 3 vierkante meter zonnepanelen met de duurdere germaniumcellen. Via een concentratorsysteem met parabolische spiegels wordt het opgevangen zonlicht zodanig op die cellen gefocust dat ze evenveel energie geven als 6 vierkante meter zonnepanelen. Door een nieuwe magneetconfiguratie in de elektrische motor wordt het rendement van de motor ook opgetrokken. Tenslotte is ook aan de aereodynamica gesleuteld.

Het project krijgt niet alleen steun van Vanina Ickx, ook kosmonaut Frank De Winne is peter. De prestaties van het Umicore Solar Team zijn te volgen op internet (www.solarteam.be), youtube, twitter en facebook.