Sticker stelde Coucke bloot aan schadelijke straling
De E-Waves Phone Chip van Omega Pharma. blg Foto: © HERWIG VERGULT
De E-Waves Phone chip zou schadelijke gsm-stralen tegenhouden, maar deed het niet. 'Niemand kan aantonen dat de chip niet werkt', verdedigde Marc Coucke, de grote baas van Omega Pharma zich. Helaas. Al snel moest hij zijn fout erkennen.

40 euro zou de E-Waves Phone chip kosten. Best veel voor een metalen draad in een plastic schijfje dat je aan je gsm kunt plakken. Maar als je daar zoals beloofd 'schadelijke elektromagnetische velden' mee kunt neutraliseren, is het een goede investering. 

De voorstelling van het product, in december 2008, ging gepaard met een lange pseudo-wetenschappelijk uitleg die moest verklaren dat enkel de schadelijke frequenties gefilterd worden, en niet de andere. Daardoor zou het de ontwikkeling van tumoren tegengaan. Maar liefst zes jaar was aan het ontwerp gesleuteld.

Specialisten wuifden de uitleg al snel weg. De chip kon per definitie niet werken. Als de chip al stralen zou tegenhouden, dan zou het ook de gsm-signalen moeten uitschakelen. Wat betekent dat je er niet mee zou kunnen bellen.

Coucke liet de kritiek niet over zich heen gaan, en maakte daarmee de grootste communicatieflater. Iedereen die kritiek gaf, kreeg er van langs. 'Ik stel vast dat er veel kritiek wordt gegeven, zonder dat die critici er genoeg van afweten', zei Coucke in het Radio1-programma Peeters & Pichal. Hij draaide de wetenschappelijke bewijslast ook volledig om: niemand kon immers bewijzen dat het niet zou werken, luidde zijn redenering.

Maar toch zei Coucke dat er nieuwe tests zouden volgen, en dat criciti beter de resultaten daarvan zouden afwachten. 'Zeker als je weet dat de kans reëel is dat we hier met een toestel zitten dat de nadelige effecten van gsm-gebruik wel degelijk kan neutraliseren.' Die laatste formulering was al veel minder stellig over de positieve effecten.

Die nieuwe test gaf de critici echter gelijk. 'De eerste resultaten tonen aan dat de E-Waves Phone Chip het thermisch effect van gsm-verbruik licht vermindert, doch niet in de mate van vroeger getoonde resultaten', klonk het binnen de week na de lancering. De vernedering was compleet, en de chip ging uit de handel. De anders zo spraakzame Coucke verkoos zich de volgende weken in stilzwijgen te hullen.

De affaire heeft de naam van Omega Pharma bij het apothekersgilde alvast geen goed gedaan. De apothekers vonden het niet kunnen dat Omega en de bedenkers van de anti-stralingschip de verkoop via de apotheek presenteerden als een teken van vertrouwen in hun wondermiddel bij de apothekers.

De chip kreeg in maar 2009 alsnog een bekroning. De Studiekring voor de Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale (SKEPP) bekroonde de sticker met 'De Skepptische Put'.