Buitenlandse verkeersboetes moeilijker te ontlopen
Foto: Marc Herremans - Corelio
Belgische chauffeurs die in het buitenland geflitst worden, krijgen hun boete binnenkort quasi automatisch thuis toegestuurd. Nieuwe Europese regels die woensdag groen licht kregen in het Europees Parlement vergemakkelijken de informatie-uitwisseling tussen EU-lidstaten over de identiteit van verkeersovertreders.

Wie in het buitenland een verkeersovertreding begaat, zal zijn gegevens doorgespeeld zien naar de autoriteiten van dat land. Vervolgens krijgt hij een persoonlijke aangetekende brief waarin zijn fout, de opgelegde boete en de beroepsmogelijkheden nader worden toegelicht.

De nieuwe richtlijn die het Europees Parlement daarover goedkeurde, wil het gevoel van straffeloosheid wegwerken. 'Uit Europese cijfers blijkt dat buitenlandse chauffeurs drie keer meer kans maken om een overtreding te begaan', legt Europarlementslid Saïd El Khadraoui (sp.a) uit. 'Tot nog toe was het voor de politiediensten vaak niet mogelijk om te achterhalen welke naam en welk adres schuilgingen achter de geflitste nummerplaat. Door deze richtlijn kan de boete nu rechtstreeks naar de bestuurder in kwestie gestuurd worden door de betrokken overheid, ook al woont de chauffeur in een andere lidstaat.'

Het systeem spitst zich toe op vier inbreuken. Te snel rijden, niet stoppen voor een rood licht, geen veiligheidsgordel dragen en rijden onder de invloed van alcohol zijn de zogenaamde 'big killers', de verkeersovertredingen die samen goed zijn voor drie vierde van de dodelijke verkeersongevallen. Verder werden ook rijden onder invloed van drugs, het niet dragen van een helm, onterecht gebruikmaken van een rijstrook voor hulpdiensten en niet-handenvrij bellen op het lijstje gezet.