Tweede Vlaamse Havendag lokt 56.000 bezoekers
Hilde Crevits Foto: rr
Zowat 56.000 mensen hebben tijdens de tweede Vlaamse havendag zaterdag een blik achter de schermen geworpen van de vier havens in Vlaanderen. Door het minder goede weer zijn dat er 9.000 minder dan drie jaar geleden, maar toch zijn alle havenbesturen en bedrijven opgetogen over de belangstelling. Dat zei Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits tijdens haar slottoespraak in Antwerpen.

’Is dit jouw beeld van de haven’ was het motto van de tweede Vlaamse Havendag. Bedoeling was het publiek vertrouwd te maken met de veelzijdigheid van het havengebeuren: de vele bedrijven, de mensen die er werken, de havenbesturen en de overheidsdiensten.

Vandaag werken er ongeveer een kwart miljoen mensen rechtstreeks of onrechtstreeks in de Vlaamse havens. Tijdens twee jobevents in Antwerpen en Zeebrugge werden er 650 vacatures aangeboden. Vooral de technische jobs raken moeilijk ingevuld. Het imago van de havens is soms nog te ouwbollig en daar wilde de Havendag iets aan doen.

Bezoek van minister Crevits

Minister Crevits bezocht zaterdag zelf de vier havens. In Oostende werden twee gloednieuwe veerboten samen met de nieuwe aanmeerinfrastructuur in gebruik genomen. De minister was na haar bezoek aan de havens naar eigen zeggen weer verrast door de talrijke boeiende activiteiten die er zich ontwikkelen.

'De Vlaamse havens - die vorig jaar samen 281 miljoen ton goederen behandelden - hebben tal van troeven en kunnen die maximaal uitspelen door samen te werken. Zo maken we onze concurrentiële positie sterker tegenover havens in het buitenland. Vandaag geven de havens een sterk signaal door samen hun schouders onder deze Havendag te zetten', aldus de minister.

Activiteiten rond vijf thema's

De eerste havendag in 2008, een initiatief van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), was met 65.000 bezoekers bijzonder succesvol. Voor de tweede editie stelde elke haven haar eigen programma voor en organiseerde een aantal activiteiten rond vijf thema’s: werken, wonen en leven, infrastructuur en ruimte, duurzaamheid en groen, veiligheid in de haven.

De bezoekers werden via verschillende trajecten door de havens gegidst. Per haven werden de verschillende routes aangeduid en ter plaatse bevinden zich wegwijzers met QR-codes waarmee bezoekers via hun smartphone interessante weetjes en verhalen konden downloaden.

In de haven van Oostende konden bezoekers kennis maken met windmolens, boeiencheckers, de MRCC-verkeerstoren en alles wat belangrijk is voor een energy port. De haven van Antwerpen werkte onder meer een smaken- en geurenroute uit en kon perfect per fiets bezocht worden. In Zeebrugge kwam jeugdtekenaar Klaas Verplancke uitleggen waarop hij zijn boek ‘Mee met de Zee’ inspireerde: talrijke containers, kranen, schepen spraken tot zijn verbeelding. In de haven van Gent werden dan weer 'wonen & werken'-routes uitgetekend. Daar konden via ecologische fietsroutes ook heel wat familiebedrijven bezocht worden.