Turbulente zomer met unieke kansen
Foto: Slim Beleggen
Nico Pantelis, de oprichter van het beursblad Slim Beleggen, geeft zijn kijk op de beurs. Met vijf gratis tips erbovenop.

Zo sterk als de beurzen aan het jaar begonnen, zo zwak lijken ze de zomermaanden in te duiken. De belangrijkste aandelenindices hebben hun volledige winst voor 2011 ingeleverd. Dit is opdoffer voor de meeste beleggers. We merken dat het opwekte sentiment van enkele weken geleden volledig is verdwenen. In de plaats daarvan kwam er een gevoel van zenuwachtigheid. Dit voorspelt uiteraard niet veel goeds voor het verdere verloop van de markten. De vingers zitten (te) dicht bij de verkoopknop!

De wereldwijde schuldproblemen, met op kop de zorgen om Europa, houden de markten in hun ban. We vrezen dat de aandelenbeurzen verder kunnen dalen, met een klap van 10 à 15 procent in de komende zomermaanden. Let wel: lang zal de daling volgens ons niet aanhouden, aangezien de monetaire autoriteiten dan opnieuw zullen ingrijpen. Bijkomende stimuleringsmaatregelen zitten in de pijplijn. Dit biedt kansen voor aandachtige beleggers.

We merken op dat vooral grondstoffen, ondanks hun recente correctie, nog steeds in een stevig opwaartse trend zitten. Dit in tegenstelling tot de meeste aandelensectoren, waarbij vooral bankaandelen en technologiewaarden in de klappen delen. Wij blijven dan ook de voorkeur geven aan grondstofgerelateerde beleggingen.

Ook binnen dit segment zijn er koopjes te doen. Zo zien we onder meer dat goudmijnaandelen fors achter blijven op de stijging van de goudprijs. Nochtans schieten winsten en cashflows van de goudmijnen de lucht in, waardoor hun koers-winstverhouding momenteel in elkaar zakt. Dit biedt uiteraard unieke kansen voor de aandachtige belegger!

Verder is er sprake van een zware depressie in de uraniumsector. De nucleaire catastrofe in Japan heeft een ongeziene ravage aangericht onder uraniumaandelen. Dit terwijl er geen sprake is van een forse daling van de uraniumprijs. Dat kan ook moeilijk anders omdat China, India, … , aan hun nucleaire plannen vasthouden. Toch zijn sommige uraniumbedrijven ten dode opgeschreven als we hun huidige waardering op de beurs moeten geloven. Als contraire beleggers kunnen we dit niet aan ons laten voorbijgaan.

Tot slot blijft onze voorkeur uitgaan naar aardgas, ook wel bekend als Natural Gas. Het is en blijft dé achterblijver binnen het volledige grondstoffencomplex. Beleggen in de aardgas vergt het nodige geduld van beleggers, maar we zijn ervan overtuigd dat dit geduld uiteindelijk rijkelijk beloond zal worden. Ons advies voor aardgas: een degelijke spreiding!

Vijf Favorieten

Slim Beleggen schuift 5 posities naar voren uit z’n verschillende selectielijsten. De selectielijsten bestaan uit een degelijke mix van aandelen en ETF’s voor de 3 hoofdpeilers: Grondstoffen, Goud & Zilver en Groeimarkten.

1. Sabina Gold & Silver Corp (ticker: SBB; 5,9 CAD)

Sabina Gold & Silver Corp. is een goud (en zilver) exploratiebedrijf die in het afgelopen jaar indrukwekkende ontdekkingen heeft gedaan in het Black River project te Nunavut, Canada. De ondergrondse goudaders vertonen een extreem hoge ‘grade’ (Hoeveelheid goud in het erts), waardoor de waarde van de onderneming fors is gestegen. We denken dat Sabina Gold & Silver Corp. inmiddels een potentiële overnamekandidaat is geworden.

Beurs: Toronto Stock Exchange

Marktkapitalisatie: 950 miljoen CAD


2. Extorre Gold Mines (ticker: XG; 12,25 USD)

Wat ooit begon als een kleinere spin-off van moederbedrijf Exeter Resources, is inmiddels uitgegroeid tot een beurslieveling in de goudsector. Extorre Gold Mines wist enkele hoge grades aan te boren in het Cerro Moro project, waar men inmiddels de goedkeuring heeft ontvangen om een mijn te bouwen en de productie op te starten. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het aandeel in bloedvorm verkeert, zonder dat er sprake is van een overdreven acceleratie of topvorming.

Beurs: Amex

Marktkapitalisatie: 1,09 miljard USD


3. Uranium Resources (ticker: URRE; 1,5 USD)

Uranium Resources is een van de weinige uraniumspelers in de VS. Het exploratiebedrijf is hoofdzakelijk actief in de omgeving van Texas, dat bekend staat voor z’n uraniumdepots. Het aandeel koerste voor de ramp in Japan richting 4 USD, maar geraakt nadien in onmin bij beleggers. Gezien de prijs van uranium amper daalt, verwachten we dat het aandeel van URRE momenteel z’n bodem opzoekt. Eens het negatieve sentiment wijkt, mogen we ons opnieuw aan het nodige koersspektakel verwachten.

Beurs: Nasdaq

Marktkapitalisatie: 145 miljoen USD


4. Paladin Energy (ticker: PDN; 2,4 CAD)

Paladin Energy is een opkomende uraniumproducent met belangrijke strategische depots in Afrika (Namibië en Malawi) en Australië. De koers van PDN kent eenzelfde destructieve verloop als bij Uranium Resources. Wellicht dat er in de grafiek nog niet meteen sprake is van een bodem, maar die kan ook hier niet meer veraf zijn. Het aandeel staat alvast op onze voorkeurslijst.

Beurs: Toronto Stock Exchange

Marktkapitalisatie: 1,8 miljard CAD


5. Gastar Exploration. (ticker: GST; 3,47 USD)

Gastar Exploration is een middelgroot Natural Gas bedrijf in de VS, met concessies in de omgeving van Texas, West Virginia en Pennsylvania. Daarenboven heeft het bedrijf belangen in Wyoming en Montana. De koers van het aandeel handelt al enige tijd in de bandbreedte tussen 3 en 5 USD, waarbij momenteel de onderkant wordt opgezocht. We verwachten dat, indien de prijs van Natural Gas boven 5 USD/Mbtu uitschiet, GST een inhaalrace gaat inzetten naar de bovenkant van de bandbreedte.

Beurs: Amex

Marktkapitalisatie: 219 miljoen USD
 

www.slimbeleggen.net