BBDO zwaar ontgoocheld in Moureaux
Foto: photnews
Het reclamebureau BBDO reageert teleurgesteld op de uitspraken van Philippe Moureaux, burgemeester in Molenbeek. "U had ons niet harder kunnen raken."

BBDO is één van de twee reclamebureaus die in Molenbeek gehuisvest zijn en eerder deze week de criminaliteit in de gemeente hebben aangeklaagd. Anders dan de Mortierbrigade blijft BBDO evenwel in Molenbeek.

Het interview met de burgemeester van Molenbeek in De Morgen vandaag heeft het bureau zwaar ontgoocheld. Daarom reageert BBDO in een open brief.

"Dit is geen politiek pamflet en we willen de Noord/Zuid polemiek er niet mee aanwakkeren. Het is een oprechte reactie die de verontwaardiging van de betrokken slachtoffers verwoordt," zo zegt het bureau. De brief is ondertekend door tien medewerkers van het bureau.
 

 Dit is letterlijk de open brief van BBDO:

Beste burgemeester


In een nationale krant van vrijdag 17 juni noemt u het debat over de veiligheidsproblematiek in uw gemeente Molenbeek ‘gebaseerd op leugens’.

Harder had u ons niet kunnen raken.

Wij zijn tien medewerkers van BBDO. Alle tien zijn wij het afgelopen jaar het slachtoffer geweest van wat u afdoet als ‘incidenten’. Jongeren die je met geweld van je tas beroven. Jongeren die de ruit van je wagen inslaan. Jongeren die je verbaal zó in het nauw drijven dat je verstijfd raakt van angst. Jongeren die zelfs niet schuwen om een pistool boven te halen bij één van onze mannelijke collega’s.

Als u de woorden ‘Bon, over wat hebben we het dan ?’ in de mond neemt, dan zijn plaatsvervangende schaamte en teleurstelling ons deel. De waarheid heeft haar rechten.

De afgelopen tien jaar zijn er 152 gerapporteerde feiten met medewerkers of het gebouw van BBDO. 152, waarvan in het laatste jaar 10 met lichamelijke agressie. Is dat een groot samenlevingsprobleem? Als ú het aan den lijve zou ondervinden, zou u vast niet meer praten over ‘kleine buurten waar de zaken wat delicater liggen’. Want geloof ons: ‘kleine’ criminaliteit bestaat niet.

Het probleem is vooral dat u onvoldoende doet om deze situatie een halt toe te roepen. Erger nog: u ontkent het gewoon. Daarom doet ons management er alles aan om het zelf op te lossen. Met een beveiligingsfirma die handen vol geld kost. Met shuttlediensten. Met beveiligde parkeerplaatsen voor vrouwen. En Crime Control sessies voor alle collega’s.

 
Als u ontkent dat er een samenlevingsprobleem is in Molenbeek, dan kunt u het ook niet oplossen. Wij voeren geen politieke campagne. We willen gewoon veilig naar onze auto of de metro kunnen lopen. Veilig naar ons werk gaan. Dat wilt u ongetwijfeld ook. Dat is het minimum wat we van onze burgemeester mogen verwachten.

Hoogachtend,
 

Anne,
Ekaterina,
Gloria,
Hanne,
Inge,
Luc,
Sara,
Tina,
Valérie,
Véronique