Striptekenaar Steven Dupré wint Bronzen Adhemar
Foto: steven dupré
Striptekenaar Steven Dupré (43) heeft de de Bronzen Adhemar/Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de Strip 2010-2011 in de wacht gesleept. De prijs is een onderscheiding die tweejaarlijks wordt uitgereikt op het stripfestival in Turnhout.

Voor de jury is de 43-jarige striptekenaar ‘een uitstekend ambassadeur van de Vlaamse strip. 'Zijn tekenwerk bezit universele kwaliteiten, hij heeft visie en integriteit, weet goed waar hij mee bezig is en heeft succes in het buitenland', klinkt het in een persbericht. Volgen de jury vertoont Dupré 'vakmanschap in alle facetten van het metier'. 'Zijn tekeningen zijn secuur, stralen een grote naturel uit en hebben nooit aan kwaliteit ingeboet. Ook als scenarist beheerst hij met verve de kunst om zijn publiek mee te voeren naar een levensecht, parallel universum in fijnzinnige verhalen met veel psychologische diepgang.’

'Veelzijdig totaalauteur'

De jury geeft als voorbeeld de droomwereld in het onderbewustzijn van een comapatiënt uit Coma en de rijke verbeelding van de jeugdreeks Sarah en Robin. De jury waardeert Dupré als ‘integer en veelzijdig totaalauteur die het zichzelf nooit gemakkelijk maakt en looft de constante kwaliteit van heel zijn oeuvre. Met de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2010-2011 wordt zijn jarenlange doorzettingsvermogen beloond’.

Dupré maakt al een kwarteeuw strips met eigen reeksen als Wolf (een krantenstrip die in album werd uitgegeven door BeeDee), Sarah en Robin (voor Standaard Uitgeverij) en Coma (voor Glénat). De jongste jaren werkte hij vooral voor het buitenland, en maakt hij strips met Didier Alcante (Interpol) en Alexandre Astier (de stripversie van het populaire Franse televisieprogramma Kaamelott). Daarnaast werkt hij onder meer mee aan groepsprojecten als Pandora’s Box en De herinnering aan Abraham. In september verschijnt het eerste deel van zijn nieuwe grote eigen project, Midgard.

Nieuwe formule

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) zal op zaterdag 10 december tijdens het Strip Turnhout-festival de prijs uitreiken. Naast een beeld van Marc Sleens Adhemar (naar een ontwerp van Frank-Ivo Van Damme), ontvangt de laureaat ook 12.500 euro.

Vanaf dit seizoen worden de Cultuurprijzen Vlaanderen ‘nieuwe formule’ uitgereikt. ‘Deze Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2010-2011 wisselt vanaf dit seizoen om het jaar met de Cultuurprijs voor de Poëzie. Dat in deze nieuwe formule de prijs naar Steven
Dupré gaat, is de bekroning voor iemand die al van kindsbeen met striptekenen bezig is en wiens talent en veelzijdigheid tot ver buiten onze landsgrenzen wordt erkend’, aldus minister Schauvliege.