De Mouvement pour un cyclisme crédible, kortweg MPCC of de Beweging voor een geloofwaardig wielrennen, wil de ethische code over doping die de wielerploegen in 2005 ondertekenden opnieuw lanceren. De beweging verenigt zeven, hoofdzakelijk Franse, wielerteams.

'De code moet worden toegepast", verklaarde de Franse MPCC-voorzitter Roger Legeay aan AFP. "De geloofwaardigheid van het wielrennen staat op het spel. Je kan geen koersen rijden met telkens het risico dat renners achteraf uit de uitslag geschrapt worden.'

Als de code strikt zou worden toegepast door de ploegleiders, zouden volgens de MPCC renners die een schorsing boven het hoofd hangt geen koersen meer kunnen rijden. Legeay wou geen concrete namen noemen, maar doelde op onder meer de Spanjaarden Alejandro Valverde en Alberto Contador.

'De ethische code kan om juridische redenen niet worden opgenomen in het reglement, maar staat of valt met de medewerking van de ploegleiders. Aan hen om te zeggen of ze een geloofwaardige Tour en een geloofwaardig wielrennen willen. De ploegen die akkoord gaan, moeten dat duidelijk maken.'

Volgens de MPCC zijn UCI-voorzitter Pat McQuaid en de organisatoren van de Tour de France voorstander van het herlanceren van de ethische code, die in 2005 door alle wielerteams werd onderschreven.

De MPCC is opgericht in 2007 en bestaat uit vijf Franse ploegen (AG2R La Mondiale, Bretagne-Schuller, Cofidis, Europcar, FDJ), het Amerikaanse Garmin en het Nederlandse Skil. De beweging pleit voor een strikte toepassing van de dopingregels.