Joaquim Rodriguez sterkste op loodzware slotklim
Joaquin Rodriguez Foto: Belga
Joaquim Rodriguez heeft de voorlaatste etappe in de Dauphiné op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Katusha was de sterkste op de loodzware slotklim naar het skidorpje Collet d'Allevard en hield aan de meet een halve minuut over op Robert Gesink. Onze landgenoot Jurgen Van den Broeck reed opnieuw ijzersterk en finishte als derde. Gele trui Bradley Wiggins verloor enkele seconden maar gaat als leider de slotetappe in.

De stevige Alpenrit tussen Les Gets en Le Collet d'Allevard werd gekleurd door een lange ontsnapping waarin onze landgenoot Kevin Seeldraeyers een belangrijke rol speelde. Op de steile slotklim waren de vroege vluchters eraan voor de moeite en werd het peloton uitgedund tot een selecte kopgroep. Daaruit demarreerde Robert Gesink en Joaquim Rodriguez in de slotkilometers. De Spanjaard liet uiteindelijk ook de Nederlander ter plaatse en soleerde indrukwekkend naar ritwinst.

Slechte zaak voor Evans en Brajkovic


Cadel Evans en Janez Brajkovic, de nummers twee en drie in het algemeen klassement, konden niet mee bergop en deden een slechte zaak. De achterstand van Evans op Rodriguez op Wiggins bedraagt nu al 1 minuut 12 seconden. Vinokourov staat nu derde op 1 minuut 52 seconden.  Van den Broeck maakt door zijn sterke prestatie een sprongetje in de stand en klimt van de zesde naar de vierde plaats op 2:13 van Wiggins. Zonder ongelukken pakt de Brit van Team Sky zondag dus de eindzege in de Dauphiné. De slotrit van 117,5 kilometer voert het peloton van Pontcharra naar La Toussuire.

Rituitslag

1. Joaquim Rodriguez (Spa)
2. Robert Gesink (Ned) op 31"
3. Jurgen Van den Broeck 39"
4. Christophe Kern (Fra) 41"
5. Aleksandr Vinokoerov (Kaz) 50"
6. Bradley Wiggins (GBr) 54"
7. Chris Anker Sørensen (Den) 1'00"
8. Jean-Christophe Peraud (Fra) 1'06"
9. Cadel Evans (Aus) 1'09"
10. Thomas Voeckler (Fra) 1'58

Top 10

1. Bradley Wiggins (GBr)
2. Cadel Evans (Aus) op 1'26"
3. Aleksander Vinokoerov (Kaz) 1'52"
4. Jurgen Van den Broeck 2'13"
5. Christophe Kern (Fra) 2'52"
6. Joaquim Rodriguez (Spa) 3'01"
7. Jean-Christophe Peraud (Fra) 3'30"
8. Kanstantsin Sivtsov (WRu) 4'14"
9. Janez Brajkovic (Svn) 4'22"
10. Thomas Voeckler (Fra) 4'27

Het volledige algemene klassement vindt u hier.