De Solar Impulse, het eerste vliegtuig ter wereld op zonne-energie, was zaterdagnamiddag om 18.35 uur uit Brussel vertrokken naar Parijs. Onderweg doken echter problemen op waardoor het toestel moest terugkeren. Het was pas de tweede internationale vlucht van de Solar Impulse.

Het opstijgen werd meerdere keren uitgesteld wegens slechte weersomstandigheden, maar alle signalen staan nu op groen. Het vliegtuig van de Zwitserse ballonvaarder Bertrand Piccard en piloot André Borschberg wordt in de loop van de nacht in de Franse hoofdstad verwacht. Het toestel is er eregenodigde op het vliegtuigsalon van Le Bourget vanaf 20 juni.

Het vliegtuig landde op 13 mei in ons land na zijn eerste internationale vlucht. Het deed er toen dertien uur over om van de militaire luchthaven van Payerne in Zwitserland naar Brussel te vliegen.

De Solar Impulse heeft met 63,40 meter de spanwijdte van een Airbus A340, maar heeft met 1.600 kg slechts het gewicht van een personenwagen. Het toestel wordt aangedreven door zonne-energie. Die wordt opgewekt in de zowat 12.000 fotovoltaïsche cellen op zijn vleugels. Samen drijven de cellen vier motoren aan, met elk een vermogen van 10 pk.