Witte Huis eist onmiddellijke stopzetting geweld in Syrië
Qamishli, op het spandoek staat te lezen Vrijheid betekent stoppen met moorden en arrestaties Foto: AFP
Het Witte Huis veroordeelt de 'verschrikkelijke' repressie door de Syrische troepen. Die hebben minstens 25 burgers gedood tijdens grootscheepse betogingen tegen het regime.

'De Verenigde Staten veroordelen vastberaden het verschrikkelijke gebruik van geweld door de Syrische regering door Syrië vandaag', stelt de woordvoerder van het Amerikaanse presidentschap, Jay Carney, in een communiqué. 'Het geweld en de brutaliteiten moeten onmiddellijk stoppen.'

Eerder deze week hebben we de Syrische regering opgeroepen zich zo terughoudend mogelijk op te stellen en niet te reageren op de verliezen die in eigen rangen werden gerapporteerd door andere burgerslachtoffers te maken', gaat het Witte Huis voort. 'De Syrische regering leidt het land op een gevaarlijk pad.'

De mededeling stelt voorts dat de veiligheidstroepen manifestanten blijven beschieten, aanvallen en arresteren en dat nog steeds politieke gevangenen worden vastgehouden.

Telefoon

Ook Ban Ki Moon heeft zich in naam van de VN uitgesproken tegen het geweld in Syrië. Hij heeft al een paar keer geprobeerd om een telefoongesprek te houden met president Assad, maar die gaf telkens niet thuis.