Bron van EHEC-besmetting blijft raadsel
Foto: EPA
De sojascheuten en andere groentekiemen van de boerderij uit het Noord-Duitse Uelzen zijn waarschijnlijk niet de bron van de EHEC-besmetting. Dat verklaarden de Duitse autoriteiten maandag na bacteriologisch onderzoek. In Duitsland is maandagnamiddag het 23ste dodelijke slachtoffer gevallen.

Alle 23 stalen uit de biologische boerderij in het Duitse Uelzen, die zondag gesloten werd, testten negatief op de EHEC-bacterie. Ondertussen gaan de testen verder. Er moeten nog 17 stalen uit Uelzen getest worden.

Door de negatieve tests is het echter nog steeds niet uitgesloten dat eerdere partijen met groentekiemen wel besmet waren, zei het ministerie van volksgezondheid van de deelstaat Nedersaksen. 'Opheldering over de oorsprong van de besmetting wordt niet op de korte termijn verwacht'"

De Duitse autoriteiten hebben het eten van kiemgroentes ontraden, maar zeggen ook dat komkommer, tomaat en sla voorlopig beter gemeden kunnen worden. 

Nieuw dodelijk slachtoffer

In Duitsland stierf maandagnamiddag een 90-jarige vrouw als gevolg van een EHEC-besmetting. Daardoor komt het aantal dodelijke slachtoffers in Duitsland op 22 en bedraagt het totaal aantal doden als gevolg van de EHEC-bacterie nu 23.

In Luxemburg werd maandag het eerste geval van besmetting met de EHEC-bacterie vastgesteld. Dat meldt het Luxemburgse ministerie van Gezondheid. Het gaat om een 50-jarige vrouw die recent op vakantie was in Duitsland.

Ook in Polen is door de plaatselijk gezondheidsinstanties de eerste EHEC-besmetting gemeld. Het slachtoffer is daar een 29-jarige vrouw die in Duitsland verbleef.

Voedselagentschap

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) van ons land kondigde maandag aan de groentescheuten extra in de gaten te zullen houden, 'om de bevolking gerust te stellen'. Voordien gold al een verhoogde waakzaamheid voor komkommers, sla en tomaten.

'In België zijn er een vijf- à zestal producenten van groentescheuten. We gaan bij die producenten monsters nemen. Die monsters zullen vervolgens in onze laboratoria getest worden op E. coli 104', aldus Geert De Poorter van het FAVV.