'Laboratoriumtests groentescheuten afwachten'
Daniel Bahr Foto: reuters
De federale Duitse minister van Volksgezondheid Daniel Bahr heeft maandag gewaarschuwd voor overhaaste conclusies rondom groentescheuten als mogelijke bron van de EHEC-besmetting. Het ministerie van Landbouw van de Duitse deelstaat Nedersaksen maakt op de middag het resultaat van de eerste onderzoeken op stalen van groentescheuten bekend.

Na een weekend vol speculaties over de oorzaak van de EHEC-besmetting verraste de Duitse deelstaatminister Gerd Lindemann gisteravond met de mededeling 'dat een biologisch tuinbouwbedrijf in de regio Uelzen aan de basis zou liggen van de besmetting'. Het gaat om het biologische tuinbouwbedrijf Gärtnerhof in de gemeente Bienenbüttel, in de buurt van Hamburg. Het bedrijf, dat zijn scheuten op de markt bracht via de veiling van Hamburg, is inmiddels verzegeld.

'Wij hebben inderdaad wel duidelijke aanwijzingen dat een bedrijf in Uelzen blijkbaar een bron van infectie is. Maar wij moeten de laboratoriumtests afwachten', zei de bewindsman zondagavond op de ARD. 

Er zijn in totaal veertig stalen genomen uit onder andere het water, de werktafels en de verluchtingsinstallatie van het ondertussen gesloten bedrijf in Bienenbüttel. Het is nog steeds onduidelijk of de EHEC-bacterie al dan niet is gevonden. Het bedrijf was reeds eerder in het vizier van de onderzoekers gekomen. Laboratoriumonderzoek kon de EHEC-ziektekiem echter niet bevestigen.

Het tuinbouwbedrijf is vooral op grond van leverancierskettingen in aanmerking gekomen. Het onderzoek is moeilijk want de gebeurtenissen dateren al van twee tot vier weken geleden. 'Nu begint het minutieuze werk', zei een woordvoerder in Hannover.

Het bedrijf verkoopt gedeeltelijk via tussenhandelaars 18 verschillende vermengingen van groentescheuten, aan reformhuizen, afzonderlijke klanten en groothandels. Die bedienen restaurants en kantines. Onder andere een restaurant in Lübeck heeft groentenscheuten uit die bron betrokken en in dat eethuis liepen zeventien mensen diarree op. Ook bedrijfskeukens in Frankfurt  en Darmstadt, waar veel mensen besmet raakten, zouden verdachte groentescheuten hebben ontvangen.