Groentescheuten mogelijk oorzaak EHEC-bacterie
Duits minister voor volksgezondheid Daniel Bahr Foto: AFP
Groentescheuten van een Nedersaksische teler zijn waarschijnlijk de bron van de uitbraak van de EHEC-bacterie die in Duitsland en Zweden al 22 levens eiste. De eerste tests die op de verdachte groenten zijn uitgevoerd bevestigen dat.

De minister van landbouw van Nedersaksen zei zondag dat besmettingen in vijf verschillende Duitse deelstaten kunnen worden teruggevoerd op de verdachte scheuten van de biologische boerderij in het Noord-Duitse Bienenbüttel. Minister Gerd Lindemann heeft de boerderij, waar ook een personeelslid besmet raakte, zondag gesloten.

Alle producten die het landbouwbedrijf op de markt bracht, waaronder verse kruiden, bloemen, fruit en aardappelen, zijn teruggeroepen. Volgens Lindemann staan achttien verschillende scheutenmengsels, die vaak in salades worden gebruikt, onder verdenking. Daaronder zijn ook scheutjes van broccoli, bonen, erwten, linzen en radijsjes. De verdachte boerderij leverde vooral aan de horeca.

Lindemann waarschuwde zondag geen groentescheuten meer te eten. 'Groentescheuten zijn de meest waarschijnlijke bron van de besmetting bevonden. Aan veel van de restaurants waar EHEC is opgedoken werd deze groente geleverd.'

De Nedersaksische minister raadde aan ook tomaten, komkommers en sla voorlopig te blijven vermijden. Maandag wordt de definitieve uitslag van het onderzoek naar de verdachte groenten bekend.

Al 22 doden

Ziekenhuizen in het noorden van Duitsland kunnen het aantal patiënten dat besmet is met de EHEC-bacterie nauwelijks aan. De Duitse minister voor volksgezondheid Daniel Bahr noemde de situatie in de ziekenhuizen ’gespannen’. Hij voegde daaraan toe dat ziekenhuizen buiten Hamburg en Noord-Duitsland ook patiënten uit het noorden van het land zullen moeten opnemen.

Maar Bahr verwierp klachten van patiënten over gebrekkige zorg zondag scherp. De Duitse gezondheidszorg en autoriteiten doen ’al het nodige’ om EHEC-slachtoffers te helpen, aldus Bahr.

Hamburg is het epicentrum van de besmetting met de EHEC-bacterie. Meer dan 1700 mensen raakten in Duitsland besmet, van wie 520 ernstig, en 22 patiënten zijn inmiddels bezweken. Tien andere Europese landen hebben negentig gevallen gemeld, die - op twee na - allemaal gerelateerd zijn aan bezoeken aan Noord-Duitsland.

Speculaties

Voorlopig lijkt dus een einde te komen aan de speculaties van de voorbije weken over de mogelijke bron van besmetting. Duitsland wees een kleine maand geleden in eerste instantie biologisch geteelde Spaanse komkommers aan als mogelijke bron van ellende. Dat zorgde daarna voor gigantisch veel schade bij de Spaanse komkommerkwekers, maar al snel deelde de hele landbouwsector in Europa in de klappen omdat consumenten overal verse groenten begonnen te vermijden en er zoals in Rusland een invoerverbod kwam op Europese groenten.

Ook dit weekend bleven de nieuwe speculaties maar komen. Vrijdagavond nog wezen alle vingers beschuldigend richting de Kartoffelkeller, een restaurant in de Noord-Duitse stad Lübeck. Dat bleek een flater. Een dag later al maakte uitbater Joachim Berger bekend dat daar niets was gevonden.