PORTRET. Wie is Michelle Martin?
Foto: rr
Michelle Martin werd op het proces-Dutroux veroordeeld tot 30 jaar cel. Een portret van de moeder van drie kinderen, die haar man liet begaan, terwijl hij zes kinderen ontvoerde en vier van hen de dood injoeg.

Michelle Martin (Waterloo, 15/01/1960), is enig kind en verliest op zesjarige leeftijd haar vader in een verkeersongeval waar ze zelf een schedelbreuk oploopt. Ze kreeg een erg beschermde opvoeding, liep normaal school en behaalde in 1981 het diploma van onderwijzeres.

Eén jaar nadien leert ze op de schaatsbaan van Vorst de 26-jarige Marc Dutroux kennen. Dutroux leeft op dat ogenblik gescheiden van zijn eerste echtgenote, maar is nog steeds gehuwd. Ze gaat datzelfde jaar met hem samenwonen in Marcinelle.

In 1985 scheidt Dutroux van zijn eerste vrouw. Dat jaar verkracht Dutroux voor het eerst vijf tienermeisjes. Martin is daarvan op de hoogte. De twee treden desondanks in 1988 in het huwelijk. In april 1989 bedenkt de rechtbank in Charleroi Michelle Martin met vijf jaar cel voor de feiten uit 1985. Dutroux krijgt 13,5 jaar.

Na hun vrijlating in 1992 vestigen Martin en haar echtgenoot zich in Sars-la-Buissière. Ze bevalt er in 1993 van een zoon en in 1995 van een dochter. Martin is op de hoogte van de ontvoering van de zes meisjes.

Toen Dutroux van december 1995 tot maart 1996 gevangen zat wist zij dat Julie en Mélissa in de kelder in Marcinelle opgesloten zaten. Ze deed echter niets en de meisjes stierven van ontbering. Op 12 augustus 1996 wordt Martin samen met Dutroux en Lelièvre aangehouden.

In 2004 moest ze zich tijdens het proces-Dutroux verantwoorden voor de opsluiting van zes meisjes, met de dood van vier van hen tot gevolg. Volgens haar advocaten had ze, onder de tirannie van haar ex-man, geen andere keuze dan mee te werken aan de opsluiting van de kinderen.

Het openbaar ministerie, onder leiding van openbaar aanklager, Michel Bourlet, verwierp echter het beeld van de willoze vrouw. Volgens Bourlet had Martin wel degelijk de mogelijkheid om uit die perverse spiraal van ontvoeringen van minderjarigen te breken.

Martin werd in juni 2004 veroordeeld tot 30 jaar cel. Omdat Martin al sinds 1996 in voorhechtenis zat, kon ze al in december 2006 (na 1/3 van haar straf) een eerste vraag tot vervroegde invrijheidsstelling. Ook in 2007, 2009 en 2011 deed Martin een verzoek in die zin. Die werden echter telkens afgewezen.