Kans op heropflakkeringen bij Limburgse heidebrand
Foto: Tom Palmaers
In de bossen en het natuurgebied in Meeuwen-Gruitrode zijn er zondagochtend twee heropflakkeringen geweest na de hevige brand die zaterdagmiddag uitbrak op het militair domein. De brand is intussen terug onder controle en de brandweer blijft stand-by.

'Rond 02.00 uur en 05.30 uur hebben weer twee felle branden gewoed in de aanpalende gemeentebossen. Het ging telkens om uitbreidingen van de brand, die sinds gisterenavond onder controle was', vertelt burgemeester Lode Ceyssens (CD&V) van Meeuwen-Gruitrode zondagmiddag.

Zaterdagavond rond 22 uur werd het gemeentelijk rampenplan afgeblazen, maar de brandweerkorpsen van Genk, Bree en het leger blijven uiterst waakzaam, aangezien het vuur snel kan heropflakkeren door het droge weer.

'Ook de helikopter van de federale politie heeft zondag een aantal hoeveelheden bluswater gedropt. Tot zondagmiddag waren nog een aantal wegen afgesloten, maar nu is beslist dat de toegang tot de boswegen en de gemeentebossen verboden is. Ik heb de politie de opdracht gegeven daar streng op toe te zien en meteen op te treden, als er toch mensen opgemerkt worden', aldus de burgemeester.

Voertuig

Het vuur brak zaterdag rond 14.15 uur uit door op het militair domein op de grens van Meeuwen-Gruitrode en Houthalen-Helchteren. Meteen stond de heide in brand en was er een hevige rookontwikkeling.

Brandweerkorpsen van alle naburige gemeentes werden gevorderd, tot in Diest en het Nederlandse Weert, alsook een helikopter van de federale politie. Het gemeentelijke rampenplan werd afgekondidgd en de bewoners van twee nabijgelegen woningen werden geëvacueerd.

De oorzaak was een brandend voortuig op het schietterrein. Burgemeester Ceyssens verklaarde dat de eigenaar van het voertuig intussen verhoord is, maar wilde daarover niet meer kwijt.

Grote schade

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft intussen ook de schade opgemeten. 'In totaal is 350 hectare natuurgebied in het noordoostelijke deel volledig verwoest. Het complete gebied is 2.100 hectare groot', besluit Ceyssens.

Ook elders in de provincie heeft het zaterdag gebrand op de heide. In de Mechelse Heide, een onderdeel van het nationaal park Hoge Kempen in Maasmechelen, zijn verschillende hectare bos- en heidebrand in de vlammen opgegaan. Het vuur is ondertussen onder geblust, zegt Ghislain Mees van het Agentschap Natuur en Bos.

Volgens burgemeester Raf Truyens van Hechtel-Eksel (CD&V) brak ook op het militair domein in zijn gemeente brand uit. Die was echter snel onder controle. De aanwezige militairen houden een oogje in het zeil omdat de brandweerkorpsen uit de omgeving de vuurhaard in Meeuwen-Gruitrode bestrijden.

Hoge Venen

Ook op de Hoge Venen zijn brandhaarden opgemerkt, waarschijnlijk  opflakkeringen van de grote brand van einde april. Zo'n dertigtal brandweermannen van de korpsen van Waimes, Eupen en Malmedy zijn ter plaatse.

De grote brand eind april legde meer dan duizend hectare vegetatie in de as. Op sommige plaatsen smeulde het vuur in het veen en in rottende stronken nog na altijd na.

'Tijdens de afgelopen week hebben we al enkele kleine heropflakkeringen van het vuur geconstateerd, daar waar de brand lelijk huishield. De wind is sterk en heeft het vuur van nasmeulende vegetatie weer aangewakkerd', legt een brandweerman van Waimes uit.
'Sommige plekken zijn moeilijk toegankelijk, we hebben luchtsteun gevraagd', voegt hij eraan toe. Een Duitse helikopter uitgerust met een reservoir is ter plaatse sinds 18u30.