Goeroe Sathya Sai Baba overleden
Sathya Sai Baba Foto: epa
De omstreden Indiase goeroe Sathya Sai Baba is zondag overleden. Hij lag al meer dan drie weken aan de beademing en dialyse in een ziekenhuis. Zijn volgelingen zagen hem als een levende god.

Sai Baba had miljoenen volgers, met leefgemeenschappen in meer dan 126 landen. Door zijn grote bos zwart haar en zijn oranje kleding was hij een opvallende verschijning.

Vrouwen in de gemeenschap waar de goeroe woonde, in het dorp Puttapari, barstten in huilen uit toen zijn overlijden bekend werd. Zijn lichaam is opgebaard in een tempelcomplex, waar steeds meer volgelingen naartoe komen. Het lichaam blijft er tot dinsdag liggen.

De goeroe was al tientallen jaren omstreden, onder meer vanwege beschuldigingen van seksueel misbruik en seksuele intimiteiten met jonge mannelijke volgelingen. Ook claimde hij alwetend en almachtig te zijn. Wonderen die hij zou verrichten werden door critici afgedaan als goocheltrucs. Sai Baba heeft de aantijgingen altijd ontkend. Hij is nooit aangeklaagd of veroordeeld voor de beschuldigingen.

Het is niet precies bekend hoe oud Sai Baba is geworden, er is namelijk onenigheid over zijn leeftijd. Volgens sommigen is hij geboren op 23 november 1926, volgens anderen na 1927.