VT4 en Vijftv in handen van De Vijver
Foto: rr
De Vlaamse tv-stations VT4 en Vijftv komen in handen van De Vijver, de holding boven productiehuis Woestijnvis.

De Vijver wordt voor de volle 100 procent eigenaar van zowel Humo, DesertFishes als SBS. De Vijver is in handen van het duo Wouter Vandenhaute/Erik Watté (60%) en Corelio, uitgever van De Standaard en Het Nieuwsblad (40%). Nu stapt ook de Finse uitgeverij Sanoma in het kapitaal van De Vijver.

De drie partijen krijgen elke een derde van de aandelen in handen. Hoeveel geld er met de overname is gemoeid, is nog onduidelijk, maar het zou kunnen gaan om 1,225 miljard euro voor het Belgische en Nederlandse luik samen.

Nederland

Sanoma neemt ook de Nederlandse zenders Veronica, SBS6 en Net5 over. Voor die transactie is Sanoma een samenwerking aangegaan met Talpa, de mediaholding van John De Mol. Sanoma wordt voor 67 procent eigenaar van SBS Netherlands, Talpa voor 33 procent.

In Nederland is SBS de op één na grootste televisiemaatschappij met drie tv-zenders (Veronica, SBS6 en Net5) en is SBS ook uitgever van twee tv-gidsen. Talpa van mediamagnaat John de Mol ziet de overname in de eerste plaats als een strategische investering. De overname wordt naar verwachting in de zomer afgerond. De Nederlandse Mededingingsautoriteit moet de transactie wel nog goedkeuren.

Schokgolf

Sinds december stonden de Belgische zenders van de SBS-groep stonden te koop. Toen Wouter Vandenhaute in januari aankondigde dat hij een bod wou uitbrengen op de Vlaamse SBS-zenders, ging er een schok door het medialandschap. Vandenhaute wilde met die stap de toekomst veiligstellen van zijn productiehuis Woestijnvis, na de afloop midden dit jaar van het exclusiviteitscontract met de VRT. Zo'n overname leek aanvankelijk echter te hoog gegrepen, zelfs voor de ambitieuze Vandenhaute.

Al snel bleek echter dat de krantengroep Corelio, onder meer uitgever van De Standaard, achter hem stond. Corelio miste indertijd de boot om te participeren in VTM en ziet in de verkoop van SBS een unieke kans om een crossmediale speler te worden. Corelio bezit een aandeel van 40 procent in De Vijver, de moederholding van Woestijnvis.

Sanoma

Toch werd algemeen verwacht dat de kapitaalkrachtige tv-reus RTL de buit zou binnenhalen. Ondertussen was De Persgroep een ernstige kanshebber om de Nederlandse SBS-zenders binnen te halen.

Maar in de slotweken van de biedingen voor SBS voegde de Finse bladengroep Sanoma zich bij Corelio en Vandenhaute. Dat verhoogde de financiële slagkracht aanzienlijk. Sanoma was al goed vertrouwd met De Vijver: ze zijn samen eigenaar van Humo en Sanoma participeert in Woestijnvis via de holding Desert fishes.