Een Italiaanse pacifist die in Gaza werd ontvoerd door de extremistische splintergroepering Al-Tawhid wal-Jihad, is door zijn ontvoerders terechtgesteld. Zijn stoffelijk overschot is in de nacht van donderdag op vrijdag teruggevonden. Hij was volgens de Hamas-politie enkele uren na zijn gevangenneming door zijn ontvoerders opgehangen.

Het lichaam van de 36-jarige Vittorio Arrigoni is teruggevonden in een flat die voorts leeg was, aldus een woordvoerder van Hamas. Twee van zijn vermoedelijke ontvoerders zijn opgepakt. De veiligheidsdiensten zoeken naar hun handlangers, aldus dezelfde bron.

Hamas noemt de moord op de Italiaan een daad 'tegen de menselijkheid en tegen de gebruiken en traditie van het Palestijnse volk'.

Italiaans journalist

Donderdagavond maakte een radicaal islamitische groepering via een filmpje op YouTube bekend een Italiaanse burger te hebben ontvoerd. Arrigoni leefde sinds drie jaar in Gaza-stad.

De pro-Palestijnse Internationale Solidariteitsbeweging (ISM) zei een video te hebben gekregen waarop Arrigoni bont en blauw geslagen en geblinddoekt op de grond zat en een mannenstem verklaarde dat de gijzelaar zou worden geëxecuteerd als de leider van de groep, die vorige maand werd gearresteerd, en twee andere groepsleden niet door Hamas werden vrijgelaten.

Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van een 'barbaarse moord' en een 'verachtelijke en irrationele gewelddaad van de kant van extremisten die geen waarde hechten aan een mensenleven'.

'Geliefd in Gaza'

Arrigoni was een pro-Palestijnse activist die in de Gazastrook verbleef om, volgens een persbericht van de ISM, 'mensenrechtenschendingen door Israël te volgen, het Palestijnse volksverzet tegen de Israëlische bezetting te ondersteunen en informatie over de toestand in Gaza aan zijn vaderland Italië door te sturen'.

Een van de leiders van de organisatie, Huweida Arraf, veroordeelde de 'zinloze moord' op Arrigoni. 'Vittorio was echt geliefd in Gaza. Ik heb nooit gedacht dat er ook maar een procent kans was dat ze hem zouden vermoorden. Het was een complete schok', zei zij. De ISM is vooralsnog niet van plan haar vrijwilligers uit Gaza terug te trekken.

Het is voor het eerst dat een buitenlander in Gaza is ontvoerd en vermoord sinds Hamas in 2007 in het gebied aan de macht kwam.