Dodental explosie metro Minsk opgelopen tot twaalf
Mensen leggen bloemen neer bij de ingang van het metrostation Foto: AP
Het aantal doden als gevolg van de explosie in de metro van de Wit-Russische hoofdstad Minsk is dinsdag na het overlijden van een van de gewonden opgelopen tot twaalf. Er vielen ook 149 gewonden en van 22 is de toestand nog kritiek. Dat heeft de geheime dienst KGB van de autoritair geregeerde ex-sovjetrepubliek dinsdagmorgen laten weten.

De explosie deed zich voor in volle avondspits. Veel gewonden verloren armen of benen. Het getroffen metrostation Oktjabrskaja ligt op nog geen honderd meter van het kantoor van president Aleksandr Loekasjenko.

De president sluit niet uit dat de explosie ’van buitenaf georganiseerd’ is. Hij heeft de autoriteiten opgedragen het hele land 'overhoop te halen' om opheldering te verschaffen over de zaak en de daders te vinden. Het openbaar ministerie gaat uit van een terreuraanslag. Wit-Rusland gold voorlopig niet als een terreurdoelwit. 'Ik sluit niet uit dat dit 'cadeau' uit het buitenland komt, maar we moeten ook bij ons kijken', werd Loekasjenko geciteerd door het Russische persbureau Ria Novosti.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Anatoli Koelesjov zou de bom klaarblijkelijk radiografisch tot ontploffing zijn gebracht.

Politie zoekt naar twee daders

Minister Koelesjov heeft dinsdag meegedeeld dat er volgens de autoriteiten twee daders zouden zijn. 'De zoektocht naar hen loopt.' Volgens de Wit-Russische media gaf hij niet meer informatie.

Adjunct procureur-generaal Andrei Chved heeft laten weten dat dinsdag verschillende mensen zijn opgepakt. Er worden ook robotfoto's van de verdachten voorbereid.

Toegenomen politieke spanningen

Er gaan intussen steeds meer stemmen op die zeggen dat de Wit-Russische leiders betrokken zouden zijn bij het bloedbad. 'De aanslag is nuttig voor diegenen die de noodtoestand in Wit-Rusland willen afkondigen en het land van het Westen willen wegtrekken, alsook om de oppositie in diskrediet te brengen', verklaarde de voormalige presidentskandidaat van de oppositie, Alexander Milinkevitsj.

De politieke spanningen in Wit-Rusland zijn flink toegenomen na het uiteenslaan van een demonstratie in december. Veel mensen gingen toen de straat op om hun ongenoegen te uiten over de in hun ogen frauduleus verlopen presidentsverkiezingen.

De politie arresteerde meer dan zevenhonderd mensen, onder wie zeven presidentskandidaten. Loekasjenko, sinds 1994 aan de macht, werd op 19 december tot winnaar van de verkiezingen uitgeroepen. Tegenstanders van het regime vluchtten naar het buitenland.

In juli 2008 raakten ongeveer vijftig mensen gewond bij een bomaanslag bij een concert dat door Loekasjenko werd bijgewoond.