Duikteams hebben afgelopen weekend lichamen, motoren en ‘een groot deel’ van een vliegtuig van Air France aangetroffen dat twee jaar geleden voor de kust van Brazilië neerstortte. Dat hebben onderzoekers van het Franse agentschap BEA, dat onderzoek doet naar vliegrampen, gezegd.

Air France vlucht 447 stortte in juni 2009 neer nadat het in contact was gekomen met hevig onweer op grote hoogte. De vlucht was op weg van Rio de Janeiro naar Parijs. Alle 228 inzittenden van de Airbus kwamen om het leven.

‘In het verleden hebben we de staart gevonden en wat losse stukken, maar deze keer hebben we een groot deel van het vliegtuig gevonden, omringd door brokstukken’, zei de Franse minister van milieu en vervoer Nathalie Kosciusko-Morizet. ‘Niet alles is geëxplodeerd. Er is een deel van de cabine gevonden en in deze cabine zitten lichamen.’ De minister vermoedt dat de lichamen nog kunnen worden geïdentificeerd.

De brokstukken van het toestel werden op een diepte tussen de 3800 en 4000 meter aangetroffen. De onderzoekers zijn op zoek naar de zwarte dozen van het vliegtuig om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Het is de vraag of de vluchtrecorders - als ze al worden gevonden - na twee jaar nog intact zijn.

Het is de vierde keer dat een poging wordt gedaan de vluchtrecorders te lokaliseren. Drie eerdere pogingen liepen op niets uit. Air France en Airbus nemen samen de kosten voor de zoektocht op zich. De geschatte kosten zijn 8,7 miljoen euro. De eerdere pogingen kostten bij elkaar al zo'n 19,6 miljoen euro.

Vorige maand werden voorlopige aanklachten ingediend tegen Air France en Airbus naar aanleiding van de vliegramp. Daardoor konden onderzoeksrechters de zaak nader onderzoeken alvorens te bepalen wat de definitieve aanklachten moeten worden. Volgens deskundigen is het onwaarschijnlijk dat de autoriteiten de oorzaak van de ramp kunnen bepalen zonder de vluchtrecorders.