Koning en premier woedend over Congoreis van prins Laurent
Foto: Dominique Jauquet
Ondanks het uitdrukkelijke verzoek van het paleis en de regering om dat niet te doen, is prins Laurent onlangs naar Congo getrokken. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) legt dit het debat rond dotaties weer op tafel.

De relaties met de voormalige kolonie zijn in de Wetstraat een gevoelig onderwerp. Toen de koning in 2010 de viering van vijftig jaar Congolese onafhankelijkheid bijwoonde, gebeurde dat pas na ellenlange discussies. Laurent trok midden deze maand op eigen initiatief naar Congo.

De prins liep al langer met de plannen rond. Dit ook tot grote onvrede van de entourage van de koning. De vorst overlegde naar verluidt begin dit jaar over deze zaak met kabinetschef Jacques van Ypersele en Ghislain D'Hoop, het hoofd van zijn departement Buitenlandse Betrekkingen.

Na dat overleg zou Albert zijn zoon duidelijk laten hebben verstaan dat er geen sprake kon zijn van zo'n politiek gevoelige uitstap. De jongste zoon van koningin Paola en koning Albert ondernam de reis toch ondanks vragen van het paleis én de regering om dat niet te doen.

Interesse voor duurzame ontwikkeling

Premier Yves Leterme benadrukt dat 'prins Laurent ten persoonlijken titel naar Congo is gereisd in het kader van zijn interesse voor duurzame ontwikkeling'.

Leterme had de prins op voorhand per brief gevraagd zijn trip uit te stellen. 'Ondanks de vraag van de federale regering en het paleis om de reis uit te stellen om de nodige voorbereidingen te kunnen treffen, heeft de prins besloten om zijn nakende vertrek toch niet te verdagen.'

Volgens Leterme had hij de prins op voorhand gewaarschuwd dat de regering liever gehad zou hebben dat die reis wat beter zou worden voorbereid en dat er meer samenspraak geweest zou zijn.

'Debat ligt op tafel'

CD&V-vicepremier Steven Vanackere vindt dat prins Laurent met zijn omstreden bezoek aan Congo (DRC) het debat over zijn dotatie heeft aangewakkerd. Dat zei hij woensdag in "De Ochtend" op Radio 1. Als hij "verlost" wil worden van de officiële kant van zijn leven, "dan moeten we daar toch eens naar kijken". Het debat ligt in elk geval op tafel, aldus de christendemocraat.