PS lost Michel Daerden
Foto: belga
De Luikse federatie van de PS 'neemt akte' van de motie van wantrouwen tegen burgemeester Michel Daerden in zijn eigen gemeente Ans. Daerden wordt maandag weggestemd als titelvoerend burgemeester en zal zijn sjerp moeten afgeven. De PS staat er dus niet langer achter Daerden, die ook aftredend federaal minister van Pensioen is.

PS-kopstuk Daerden legt zich bij de situatie neer, liet de voorzitter van de federatie, Willy Demeyer, alvast weten.

Wantrouwen

De Luikse federatie vergaderde vrijdagavond over het lot Michel Daerden. Die had beslist om het waarnemend burgemeesterschap in Ans over te dragen van Stéphane Moureau op Yves Parthoens. Maar een deel van de lokale partij-afdeling slikte die beslissing niet.

Vorige week dienden enkele PS-gemeenteraadsleden samen met de MR-en CDH-fractie een motie van wantrouwen in. Ze willen dat Moureau burgemeester blijft en dat de vier pro-Daerden schepenen opstappen. De indieners van de motie hebben samen een alternatieve meerderheid van 20 op 29 zetels.

Houding PS

Dus was het uitkijken naar de houding van de PS. Door 'akte te nemen' van de situatie trekt die nu zijn handen af van Daerden. Daarmee staat zo goed als vast dat hij maandag de motie van wantrouwen verliest, en dat is meer dan een blaam voor de Luikse stemmentrekker.

Bovendien trok de federatie Luik van de PS het dossier naar zich. Het kan het einde worden van de carrière van Daerden. Tegelijk duiken immers ook weer klachten op over 'malversaties' van zijn voormalig revisorenkantoor.

Officieel luidt het dat de federatie Michel Daerden nu voluit steunt in zijn parlementaire en ministeriële activiteiten. Ze belooft het PS-stemmenkanon ook dat hij zich na zijn ministeriële carrière opnieuw mag mengen in het Luikse economische huishouden. Hij kan dan opnieuw het voorzitterschap waarnemen van de SLF (Société de Leasing de Financement et d'économie d'énergie).