Voka-pionier René De Feyter overleden
René De Feyter was ook een bezieler van de zakenkrant De Financieel-Economische Tijd. Foto: Photo News
René De Feyter, een pionier van het Vlaams Economisch Verbond - het huidige Voka - is dinsdagavond overleden. Hij werd 81 jaar.

De Feyter had gedurende meer dan 20 jaar, van 1971 tot 1993, de dagelijkse leiding van het toenmalige Vlaams Economisch Verbond (VEV).

“Hij heeft een belangrijke rol gespeeld, niet enkel voor het VEV als organisatie, maar voor heel economisch Vlaanderen”, zegt Eric Vermeylen, directeur van het Voka-kenniscentrum, die nauw met René De Feyter heeft samengewerkt. “René De Feyter heeft hard gewerkt aan de economische ontvoogding van onze regio.”

De Feyter werd geboren in Hemiksem in 1930. Hij studeerde rechten in Namen en Leuven. Van 1956 tot 1960 werkte hij als staatsambtenaar in het voormalige Belgisch-Congo. “Als idealist”, zo vertelde hij daarover later. In 1961 ging hij werken voor het Studiecentrum voor de Expansie van de Haven van Antwerpen.

De Feyter was één van de bezielers van de zakenkrant De Tijd. In de periode 1966-67 vroeg toenmalig VEV-voorzitter Frans Wildiers hem om mee te werken aan de ontwikkeling van een Nederlandstalige economische krant. Dat project leidde in september 1967 tot de oprichting van het Uitgeversbedrijf Tijd, dat vanaf januari 1968 ‘De Financieel-Economische Tijd’ (nu ‘De Tijd’) op de markt bracht. René De Feyter bleef er drie jaar lang algemeen directeur. Later, van 1993 tot 2000, keerde hij er terug als voorzitter van de raad van bestuur.

In 1971 kreeg De Feyter de dagelijkse leiding van het VEV, eerst als bestuurder-directeur, later als afgevaardigd bestuurder. Hij woog vanuit die functies mee op de staatshervorming en op de gewestvorming. Na de vorming van de eerste Vlaamse regering werkte hij mee met de eerste Vlaamse premier, wijlen Gaston Geens.