In de Libische hoofdstad Tripoli is dinsdag om 19.20 uur Belgische tijd het luchtafweer weer in werking getreden. Daarmee is het afdwingen van het vliegverbod boven Libië een vierde nacht ingegaan. Dinsdagmiddag hebben de Belgische F-16's een tweede opdracht uitgevoerd. En ondertussen heeft ook Nederland beslist F-16's naar Libië te sturen.

Nadat de luchtafweer tot leven was gekomen, zijn meerdere krachtige ontploffingen gehoord in Tripoli. Gedurende een tiental minuten was zwaar luchtafweergeschut te zien en te horen, in het bijzonder boven het complex waar de Libische leider Moammar al-Kadhafi resideert en zijn hoofdkwartier heeft, melden journalisten van het Franse persbureau AFP.

Dinsdagochtend zouden Westerse vliegtuigen een militair vliegtuig van de troepen van de Libische leider Moammar Kadhafi neergehaald hebben, meldde de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. Het vloog in de richting van het rebellenbastion Benghazi. De aanval heeft zich 60 km ten oosten van Benghazi voorgedaan. Er waren meerdere soldaten aan boord van het Libische toestel.

Belgische F-16's

Om 14u40 Belgische tijd stegen vier Belgische F-16's op vanop de Griekse basis in Araxos, hun opdracht bestond erin om de no-fly-zone te controleren. Tijdens deze tweede missie werden geen interventies uitgevoerd door de Belgen. Na precies twee uur landden de F-16's terug op Griekse bodem.

Nederland doet mee

De Nederlandse regering heeft dinsdagavond besloten mee te doen aan de militaire acties van de NAVO in Libië. Nederland zet de komende drie maanden zes F-16-gevechtsvliegtuigen, een mijnenjager en een KDC-10-tankvliegtuig in om het wapenembargo te controleren.

Vier van de zes F-16's zijn inzetbaar, de twee andere gaan als reserve mee. In totaal gaat het om tweehonderd Nederlandse militairen.

Als de NAVO besluit ook bij te dragen aan handhaving van het vliegverbod van Libië, kunnen de F-16's en KDC-10 daaraan een bijdrage leveren. Mogelijk gebeurt dit op korte termijn. De Nederlandse bijdrage aan de NAVO-operatie in Libië zal in totaal ongeveer 20 miljoen euro kosten, aldus minister Hans Hillen van Defensie.

Amerikaanse F-15 neergestort

De coalitie zelf liep dinsdag voor het eerst schade op: een Amerikaans gevechtsvliegtuig stortte neer. Het zou om een technisch defect gaan.

De F-15 Strike Eagle was vanaf de luchtmachtbasis Aviano in Italië naar Libië gevlogen in het kader van Operatie Odyssey Dawn. Het  toestel kwam in rebellengebied zo’n veertig kilometer ten zuidwesten van de stad Benghazi terecht. 

Volgens een woordvoerder van Africom, het Amerikaanse militaire hoofdkwartier voor Afrika in Stuttgart, werd het toestel niet neergehaald door vijandig geschut.

Beide piloten konden hun schietstoel gebruiken en werden in veiligheid gebracht. Eén piloot werd gered door een Amerikaans reddingsvliegtuig, terwijl de andere door de rebellen in veiligheid werd gebracht. Later werd hij overgedragen aan Amerikaanse militairen. Beide piloten zouden lichtgewond zijn.

Burgerdoden

Volgens een woordvoerder van het regime zijn bij de aanvallen maandagnacht opnieuw burgerdoden gevallen. Omdat buitenlandse journalisten geen toegang hebben tot ziekenhuizen in Tripoli, vallen die claims echter moeilijk te verifiëren.

De troepen van Kadhafi geven overigens niet op. Onder meer rond Ajdabiya en Misrata zou nog steeds hevig worden gevochten. Volgens Al-Jazeera zouden de regeringstroepen ook zware wapens inzetten in de stad Zintan.