Op en rond de stadscampus van de Universiteit Antwerpen is maandagmiddag de derde editie van het cultuurfestival Calamartes feestelijk geopend. Nog de hele week kunnen studenten, maar ook buurtbewoners, er deelnemen aan een resem culturele activiteiten gaande van dansinitiaties en optredens tot tentoonstellingen en een toeristische wandeling.

Het vijfdaags festival is een initiatief van de overkoepelende studentenorganisatie UNIFAC in samenwerking met de universiteit en de stad Antwerpen. Het doel is cultuur naar de student te brengen, zodat die geprikkeld wordt om later zelf een stapje richting schouwburgen en dergelijke te maken. 'Calamartes' verwijst dan ook naar een inktvis die zijn tentakels uitspreidt naar een veelheid aan culturele disciplines.

Daarnaast moet het studenten dichter bij elkaar én bij de buurt brengen. 'De relatie tussen de studenten en de omwonenden loopt hier niet altijd van een leien dakje, maar daar is dankzij dit soort evenementen de laatste jaren heel wat aan verbeterd', aldus burgemeester Patrick Janssens, die de studenten wel nog even herinnerde aan het dagelijkse sluitingsuur van het festival om 2 uur.

De Leuvense Studentenfanfare was maandag de blikvanger van de openingsstoet. Na enkele
jazzoptredens op maandag staan de komende dagen nog tal van culturele, maar vaak ook ludieke activiteiten gepland, vooral in de spiegeltent aan de stadscampus. Zo is er dinsdag een 'TD Pensioné' waar de bewoners van een nabij woon- en zorgcentrum danspasjes aangeleerd krijgen van studenten. Vrijdag zijn dan weer enkele lagere scholen welkom voor een theatervoorstelling en kinderkunstenworkshops.