Franse actrice Catherine Jourdan overleden
Catherine Jourdan, hier in de film Vivre la nuit met Jacques Perrin. Foto: pn
De Franse actrice Catherine Jourdan is, tien dagen geleden (18 februari), overleden aan een longembolie. Dat is dinsdag pas vernomen van haar levensgezel, de fotograaf en regisseur Alain Fleischer. Jourdan werd 62.

Jourdan begon haar carrière als model en kwam pas later in de filmwereld terecht. Ze speelde kleine rollen in twee iconische films uit de sixties, ’Le Samourai’ van Jean-Pierre Melville (1966) en ’Girl on a Motorcycle’ van Jack Cardiff, in beide gevallen naast Alain Delon.

Ze werd pas een echte cultactrcie door haar rol in ’L’Eden et après’ van Alain Robbe-Grillet, een van de vaandeldragers van de structuralistische Nouveau Roman. Daarna draaide zij nog met cineasten als Jean-Luc Godard en Jacques Baratier om uiteindelijk hoofdrollen te vertolken in films van haar wederhelft: 'Les rendez-vous en forêt' (1971), 'Dehors Dedans' (1975) en 'Zoo Zéro' (1978).

Begin jaren tachtig trok Jourdan, die het vooral van de experimentele auteursfilm moest hebben, zich uit de filmwereld terug.