Gent bereidt groots volksfeest voor
Foto: rr
Donderdag vindt in Gent een groots volksfeest plaats ter ere van het wereldrecord regeringsvormen dat België dan verbreekt. Er komt een groot podium op het Sint-Jacobsplein.

Een groep bevriende dertigers stuurde enkele weken geleden al een aankondiging rond via Facebook. En het is geen grap, het volksfeest komt er ook echt.

De organisatoren distantiëren zich van enige politieke boodschap, zij willen vooral de collectieve prestatie van onze politici benadrukken. Alle Belgen worden uitgenodigd op het Sint-Jacobsplein in Gent om hun politieke ‘helden’ te eren.

Het feestprogramma vangt aan om 19 uur. Er zal voor de gelegenheid een podium gebouwd worden, maar over wie daar zal aantreden, wordt voorlopig niets gelost.

‘We willen dat de mensen komen om hun politieke helden te vieren, niet voor de artiesten’, aldus Angelo Meuleman, een van de organisatoren. Naast optredens zullen ook verschillende fanfares voor sfeer op het plein zorgen.

De grote apotheose komt er om middernacht. België zal dan na het Europees record ook het wereldrecord regeringsvormen (dat tot nu toe op naam van Irak stond) op zijn borst spelden, en de bedoeling is dat het hele plein samen aftelt naar dit moment.

De organisatoren bereiden zelfs nog een hele stunt voor: ze onderhandelt naar eigen zeggen nog met de Dienst Vreemdelingenzaken om een Irakese delegatie aan een visum te helpen 'zodat de wisselbeker Regeringsvormen de avond zelf nog van eigenaar kan veranderen'.

Men verwacht een grote opkomst en daarom wordt opgeroepen om de auto zoveel mogelijk buiten de stad te laten staan en gebruik te maken van tram en bus. Wie erbij wil zijn vertrekt best op tijd, om 17u wordt het plein immers afgesloten.