In Duitsland zijn 4.700 boerderijen gesloten omdat dieren er mogelijk veevoeder kregen dat besmet was met dioxine. Dat maakten bronnen binnen het federaal ministerie voor Voedsel, Landbouw en Consumentenbescherming bekend.

Het cijfer is het viervoudige van eerdere schattingen. Toen werd ervan uitgegaan dat 1000 landbouwbedrijven betrokken waren in het schandaal, dat begin deze week losbarstte. In de meerderheid van de bedrijven worden varkens gekweekt, volgens de informatie van het ministerie.

Bijna 4.500 van de gesloten landbouwbedrijven liggen in de staat Nedersaksen. De sluiting is een preventieve maatregel, en verwacht wordt dat de meeste boerderijen de komende dagen opnieuw open gaan, nadat de nodige tests hebben plaatsgevonden.

Dioxine-eieren in taart en quiche

Intussen raakte ook bekend dat Duitse dioxine-eieren in Groot-Brittannië gebruikt zijn voor het bereiden van onder meer taarten en quiches, die vervolgens verkocht werden in supermarkten.

De besmette eieren werden samen met andere eieren gebruikt om gepasteuriseerd eigeel te maken. Dat werd geleverd aan Kensey foods in Cornwall en Memory Lanes Cakes in Cardiff, die er taarten en quiches van maakten.

Omdat de producten een beperkte houdbaarheidsdatum hebben, is het waarschijnlijk dat het merendeel al is geconsumeerd. De Britse supermarkten werden evenwel op de hoogte gesteld om eventuele resterende taarten uit de rekken te halen.

Omdat de besmette eieren werden gemengd met gezonde exemplaren is er volgens het Voedselagentschap geen bedreiging voor de volksgezondheid.