De Wever doet een Ben Crabbé’tje
Foto: © VRT 2010
Het ging er hard aan toe donderdag bij De allerslimste mens. Het waren niet zozeer de drie tegenstanders in de quiz — Hans Bourlon, Bart De Wever en Paul D’Hoore — die elkaar stevig aanpakten. Het haantjesgedrag speelde zich af tussen twee politieke tegenstanders.

Terwijl de jury gisteren Bart De Wever nog zachtjes met de politieke impasse confronteerde, ging het er tussen De Wever en Louis Tobback een pak bitsiger aan toe.

Er waren al enkele grapjes over en weer gegaan over de politieke crisis, toen De Wever bekende dat hij elke dag van elf uur ’s avonds tot één uur ’s nachts televisie keek. ‘Iedereen zit hier te denken: hij zou beter niet zoveel naar de televisie kijken’, merkte Tobback op. ‘In den tijd maakten wij regeringen tussen elf uur ’s avonds en één uur ’s nachts.’

Het typische cynisme van De Wever stak de kop weer op. ‘We zijn er ver mee gekomen, met die regeringen. De grootste schuld ter wereld.’ Van Looy gooide er snel een grapje tussen om een einde te maken aan het ongemakkelijke geschuifel op de stoeltjes in het publiek.

Dat gekibbel weerhield De Wever er niet van om opnieuw te winnen. Al gebeurde dat dit keer een beetje stoemelings. De Wever noemde het zelf ‘een Ben Crabbé-manier om te winnen’. Hij wist bijna niets te verzinnen bij zijn filmfragment. Dat draaide om de vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaja. De Wever kwam alleen maar met ‘vermoord’ op de proppen, iets wat hij gewoon geraden had.

Bourlon wist nog te zeggen dat Politkovskaja een journaliste was, maar niemand vulde ‘Moskou’ en ‘2006’ aan. Daarmee strandde De Wever nipt boven Paul D’Hoore, die overigens een uitstekende finale speelde. Bourlon deed het een pak beter dan de dag voordien, maar hij werd terecht uit het programma gespeeld.

Voor de rest kunnen we weinig opmerkelijks herinneren aan de aflevering van gisteren, maar vanaf maandag speelt Linda De Win weer mee. Dan zal het wellicht weer kletteren.