Broer Bert Anciaux naar N-VA
Foto: Veronique De Boever
Jan Anciaux maakt de politieke overstap naar N-VA. Dat is opmerkelijk want de N-VA ontstond uit de groep die zich bij het uiteenvallen van de Volksunie (VU) afzette tegen de lijn van zijn broer, toenmalig VU-kopstuk Bert Anciaux.

N-VA Vilvoorde bevestigt de komst van Jan Anciaux in een persbericht: 'Jan Anciaux versterkt vanaf vandaag inderdaad onze rangen en wij heten hem van harte welkom in de partij. Jan is voor ons uiteraard geen onbekende. Onze verstandhouding is altijd zeer goed geweest en wij kennen zijn overtuiging.' De partij benadrukt dat nog alle opties open liggen over hoe de N-VA in 2012 in Vilvoorde naar de kiezer trekt.

Jan Anciaux was bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen in Vilvoorde eerste opvolger op de kartellijst sp.a-Groen-Spirit en werd in het voorjaar van 2007 gemeenteraadslid. In het verleden was hij reeds OCMW-raadslid in Vilvoorde en in de periode 2000-2006 zetelde hij voor de toenmalige VU-ID-lijst in de Vlaams-Brabantse provincieraad.

'Als gemeenteraadslid zat ik de laatste jaren reeds als onafhankelijke, zij het dan binnen een bestaande fractie. Deze stap voelt aan als thuiskomen', reageert Anciaux. 'Het project van de N-VA; de goede samenwerking met hun mandatarissen, vroeger in de provincieraad, nu in de gemeenteraad; de oude vrienden uit de Volksunie. Deze stap is een logisch gevolg.'

Gevolgen voor de gemeenteraad van Vilvoorde zijn er niet. Net zoals de N-VA maakte ook Jan Anciaux reeds deel uit van de bestuursmeerderheid in de stad.

De N-VA nam in 2006 in Vilvoorde in kartel met de CD&V deel aan de verkiezingen en haalde met Kevin Vincke één verkozene. Of de N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 in Vilvoorde met een aparte lijst zal opkomen is volgens Anciaux nog niet uitgemaakt.