Neanderthaler kookte zijn eten
Foto: gallo Museum
De Neanderthaler, een mensensoort die zo’n honderdduizend jaren geleden leefde, kookte zijn eten zoals de moderne mens. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het Amerikaanse 'Proceedings of the National Academy of Sciences'.

Tot nu toe werd aangenomen dat de Neanderthaler alleen vlees at, maar ook dat wordt door de studie tegengesproken. Dat werd opgemaakt uit vondsten in Irak én België.

De Neanderthaler leefde zowel in Europa als in het Midden-Oosten. Zo’n 30.000 jaar geleden raakte de soort uitgestorven. De reden daarvoor maakt nog altijd het voorwerp uit van debat.

Een van de hypothesen is dat de Neanderthalers uitstierven omdat ze alleen vlees aten en op een bepaald moment dus minder voedsel ter beschikking hadden toen de mammoeten minder talrijk werden. De homo sapiens zou beter in staat zijn geweest zich aan te passen aan zijn omgeving, door het eten van groenten, vis en zeevruchten, afhankelijk van zijn woonplaats.

Maar uit de studie, waarbij onder meer de fossiele tanden van Neanderthalers werden onderzocht, blijkt dat ze wel degelijk groenten aten. Ook werd hun voedsel gekookt, wat veronderstelt dat ze vuur konden maken.