Topfavoriet Freek Braeckman meteen gesneuveld
Foto: vrt
Volgens de bookmakers was het zo zeker als E=mc²: nieuwsanker Freek Braeckman zou de Allerslimste Mens ter Wereld worden. Niet dus. Braeckman sneuvelde zoals hij destijds in de finale Bart De Wever versloeg: op een vraag waarbij hij één seconde had om één juist antwoord te verzinnen.

Toen won hij met een prompt 'Studio Brussel', nu verloor hij met een even snel — maar verkeerd — 'Magda Aelvoet' op een vraag over de spilfiguren in de dioxinecrisis.

Dat ook de superfavoriet kan verliezen in de eerste ronde, bewijst dat Allerslimste Mens worden sisyfusarbeid is. Een begrip dat Freek overigens niet kende. Eva Brems wel. Zij herkende ook meteen een reeks obscure bieren en plakte de juiste naam — 'The News of the World' — op een bedenkelijke Britse roddelkrant. Je voelde na die intro al aan dat er een verrassing in de maak was.

Freek ging vervolgens zowel in de fotoronde als in het collectief geheugen de mist in. ‘Ik kreeg foto’s van Oscarwinnaars. Ik herkende Spielberg niet, verwarde Costner met Jean-Claude Van Damme. Films zijn mijn zwarte gat. Twee jaar geleden kreeg ik tien actrices. Ik herkende alleen Halle Berry.’ Bij de vraag over de toeristische attracties in Antwerpen ging het bij Gentenaar Freek ook niet crescendo: de Zoo en de Schelde, verder kwam hij niet. ‘Deze quiz is plezant omdat je met associaties moet denken. Als je op een verkeerd spoor zit, heb je een probleem.

In de finale kreeg Freek meppen van Eva Brems. Die kon bij één vraag de vijf laatste pausen opsommen. ‘Sterk. Toen kwam de vraag over Wimbledon. Ik zat aan namen van tennissers te denken terwijl ik grand slam vergat.’ Met nog één seconde op de klok, kwam de dioxinecrisisvraag. ‘Het beeld van minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet flitste door mijn hoofd. Terwijl ik het riep, wist ik dat het verloren was.’

De zaal verstomde. ‘Erik Van Looy keek me vragend aan en Eva dacht: wat gebeurt hier. Plots leek het een begrafenis. De conclusie? Dat je in deze quiz geluk moet hebben. Ik kijk geweldig uit naar Eva Brems, die doet het geweldig. En verder: géén conclusies aan verbinden.’