De kabeloperator Telenet lanceert een nieuwe ‘multiscreen’-dienst waarbij je digitale tv-beelden ook op andere schermen dan de televisie kunt bekijken, zoals de iPad of de iPhone.

De Mechelse kabelgroep maakt met deze dienst - die Yelo heet  - een inhaalbeweging op grote concurrent Belgacom. Die kondigde eerder aan dat zijn digitale tv vanaf deze maand ook via de computer zou te bekijken zijn. De redactie vernam evenwel dat die plannen zijn uitgesteld. Pas in de loop van januari zou er een stille lancering, een zogenaamde 'soft launch' plaatsvinden.

Telenet gaat  bovendien een hele stap verder doordat televisiebeelden op de populaire mobiele dragers  iPad en iPhone ter beschikking worden gesteld. De verbinding loopt via een draadloos wifi-netwerk. Binnenkort zal Yelo ook beschikbaar worden op computers en andere smartphones.

Momenteel zal je via de dienst nog geen televisie ‘op verplaatsing’ kunnen bekijken, via de pc in een hotelkamer bijvoorbeeld. Maar Telenet zegt wel dat het ook daarop aan het werken is.

Yelo zal ook de mogelijkheid bieden om vanop afstand programma's op te nemen of de programmagids te raadplegen.

Telenet noemt Yelo een 'eerste stap in de uitbouw van een innovatief platform, in samenwerking met de zenders.' Tien zenders werken in eerste instantie mee aan de nieuwe dienst, die de komende zes maanden zal geëvalueerd worden door een gebruikersgroep.

Het gaat om de VRT-zenders Eén en Canvas, NJAM, Disney, Studio 100, Acht, Prime Sport, Eurosport, Discovery en BBC Entertainment. In de volgende  maanden zouden er nog zenders bijkomen, klinkt het.

Met name de Vlaamse commerciële zenders blijven nog afwezig.  "Onze relatie met VTM is buitengewoon goed. Voor SBS (VT4 en Vijf TV) zijn we ervan overtuigd dat zij dit een zeer interessant product zullen vinden. Dit is dé manier om internauten opnieuw naar televisie te halen", zei topman Duco Sickinghe vanmiddag op een persconferentie die live via internet werd uitgezonden. Uitgerekend vandaag werd bekend dat SBS Telenet dagvaardt omdat de twee bedrijven het niet eens worden over een nieuw tv-contract.

Yelo is vanaf morgen (zaterdag 18 december) gratis toegankelijk voor alle Telenetklanten die internet en digitale tv afnemen. Op termijn wordt de dienst mogelijk betalend, maar daar is niets meer over bekend. Een minpunt is wel dat het datavolume bij het doorsturen van tv-beelden snel oploopt, waardoor sommige gebruikers sneller aan hun limiet kunnen zitten.

De lancering van de merknaam ‘Yelo’ werd goed voorbereid, ook online. Zo beschikt Yelo al over een website, een  Facebook-pagina en een Twitter-account

De persconferentie van Telenet was live te volgen op http://bit.ly/telenetlanceert.