Regering zet Electrabel het mes op de keel
Foto: Eric de Mildt
Electrabel en SPE-Luminus moeten de nucleaire taks van ongeveer 230 miljoen euro voor het eind van het jaar betalen. Dat gaat minister van Energie Paul Magnette (PS) alleszins vastleggen in de programmawet, zo zei hij aan De Morgen.

In oktober 2009 sloten toenmalig premier Van Rompuy (CD&V) en minister van Energie Paul Magnette (PS) een herenakkoord met Jean-Pierre Hansen van Electrabel en GDF Suez-topman Gérard Mestrallet. De oudste kerncentrales in ons land mochten tien jaar langer openblijven en in ruil zou de nucleaire sector vijf jaar lang tussen de 215 tot 245 miljoen euro per jaar betalen. Vanaf 2015 moest de hoogte van de heffing aangepast worden aan de energieprijzen.

Geen juridische garantie

De val van de regering-Leterme zorgde voor problemen. Het herenakkoord was nog niet in een wet omgezet en Electrabel en SPE-Luminus, de twee nucleaire energieproducenten, hebben vandaag geen juridische garantie dat de centrales langer zullen openblijven, waardoor ze ook niet geneigd lijken spontaan de heffing te betalen, aldus de krant.

Voor PS-minister Magnette zijn het langer openhouden van de kerncentrales en de nucleaire heffing twee dossiers die apart behandeld moeten worden en hij stelt dat de energieproducenten dit jaar de zogenaamde nucleaire taks al wel zullen moeten betalen. Magnette wil de betaling voor het einde van het jaar regelen in de wet houdende diverse bepalingen, luidt het.