Wie is de Republikein John Boehner?
Boehner was emotioneel tijdens zijn overwinningsspeech Foto: ap
John Boehner (60) zal vermoedelijk de Democraat Nancy Pelosi opvolgen als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Na vier jaar Democratische controle, krijgen de Republikeinen opnieuw de macht over het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen snoepten zo'n zestig zitjes af van de Democraten tijdens de midterms.

De voorzitter is na de president en vice-president in principe de machtigste politicus in de Verenigde Staten. In zijn emotionele overwinningsspeech riep Boehner (uitspreken als Bay-ner) president Obama op om een nieuwe koers te varen.

Hij noemde de verkiezingsuitkomst een 'afwijzing van Washington, een afwijzing van een grote overheid en een afwijzing van politici die weigeren naar het volk te luisteren'. Obama heeft Boehner inmiddels gefeliciteerd. De president sprak zijn hoop uit dat ze raakvlakken zullen vinden om samen te werken.

Andere koers

'Het is de president die de agenda bepaalt', zegt Boehner. 'Het volk heeft vandaag duidelijk gemaakt dat het een verandering van koers wil en hopelijk heeft de president die boodschap gehoord en geeft hij daar gevolg aan. Als dat zo is, dan zijn wij bereid om daar samen met hem aan te werken. Washington doet al veel te lang wat goed is voor Washington en niet wat goed is voor het Amerikaanse volk. Vanavond is duidelijk geworden dat dat moet veranderen en dat het tijd is om de mouwen op te rollen en aan de slag te gaan.'

Gezondheidszorg

Boehner wil de plannen voor de hervorming van de gezondheidszorg van Obama in de koelkast zetten. Wijzend naar de verkiezingsuitslag zei hij woensdag over een mandaat te beschikken om deze taak uit te voeren.

'Het Amerikaanse volk maakte zich zorgen over de overname door de regering van de gezondheidszorg', zei de Republikein. 'Ik denk dat het belangrijk is voor ons het grondwerk te verrichten voordat we dit wangedrocht herroepen.'

American Dream

De 60-jarige Boehner maakt deel uit van de Republikeinse Partij en is sinds 1991 verkozen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Door zijn Republikeinse collega's werd hij in 2006 meerderheidsleider in het Huis. Nadat de Republikeinen de meerderheid in het Huis verloren, werd Boehner op 4 januari 2007 minderheidsleider. Boehner wordt beschouwd als een conservatief. Hij is onder andere een tegenstander van abortus en een voorstander van particulier wapenbezit.

Boehner, de tweede in een gezin van twaalf kinderen en opgegroeid in Ohio, is de verpersoonlijking van de American Dream. Hij werkt zichzelf op uit het niets en hij liet niet na om daar, geëmotioneerd, naar te verwijzen in zijn toespraak. Hij is getrouwd met Debbie en heeft twee kinderen, Lindsay en Tricia.