Schade door internetfraude in België meer dan verdubbeld
Fraude op het internet heeft vorig jaar voor 68 miljoen euro schade veroorzaakt in België, tegen 30 miljoen euro in 2008. Dat blijkt uit schattingen van de Federal Computer Crime Unit (FCCU).

De gemiddelde schade voor slachtoffers van online fraude lag vorig jaar op 945 euro. De grootste fraudezaak ging over een bedrag van 600.000 euro. Deze persoon werd opgelicht toen hij in vermeende olievaten wou investeren.

Bij het contactpunt eCops van de politie werden in 2009 bijna 15.000 aangiftes gedaan van inbreuken op het internet, tegen 13.000 in 2008. De voorbije drie maanden werden bij de federale politie 200 klachten ingediend wegens hacking van profielen op sociaalnetwerksites, een toename met 25 procent.

Het grootste aantal aangiftes bij eCops gaat over onlinefraude (62 procent), gevolgd door andere vormen van cybercriminaliteit (10,9 procent), phising en spoofing (8,7 procent) en online intimidatie (5,2 procent). De FFCU registreerde echter geen enkele aangifte voor computers die met virussen besmet werden of voor kwaadaardige software.

De FFCU herinnerde eraan dat het belangrijk is regelmatig back-ups van documenten te maken, verschillende paswoorden te gebruiken naargelang van de toepassingen, de computer goed te beveiligen met een antivirusprogramma dat regelmatig bijgewerkt wordt, en niet te veel persoonlijke gegevens op het internet te zetten.