Legoblokje kan geen beschermd merk worden in Europa
Foto: YT
De Deense speelgoedfabrikant Lego kan het bekende Legoblokje niet laten registreren als een beschermd merk in de Europese Unie. Dat heeft het Europese Hof van Justitie dinsdag geoordeeld.

Lego liet in april 1996 een rood speelgoedblokje registreren als Europees gemeenschapsmerk bij het Europese merkenbureau BHIM, maar het bureau kwam even later op die beslissing terug na protest van concurrent Mega Brands, die ook speelblokken met dezelfde vormen en afmetingen produceert.

Lego vocht de beslissing aan bij het Europese Hof, dat nu in beroep heeft geoordeeld dat het bouwblokje niet als merk beschermd kan worden.

Volgens de Europese regels kunnen woorden, tekeningen, vormen van waren en verpakkingen beschermd worden als merk, op voorwaarde dat die tekens 'de waren of diensten van een onderneming kunnen onderscheiden'.

In het geval van het Legoblokje, met zijn twee uitstulpingen aan de bovenzijde, gaat het echter om een technische oplossing die het aaneenkoppelen van de blokjes mogelijk maakt. De fabrikant kan tijdelijk bescherming genieten van een octrooi, maar technische oplossingen kunnen volgens Europese regels alleen voor een beperkte duur worden beschermd.