De 23-jarige Belgische klimster Chloé Graftiaux is zaterdag overleden na een dodelijke valpartij op de Peuterey, een berg aan de Italiaanse zijde van het Mont Blanc-massief.

Tijdens de afdaling raakte een stuk gesteente los. Graftiaux werd meegesleurd en maakte een valpartij van 600 meter. Dat maakte haar familie zondag bekend. 

De 23-jarige Naamse was zich in de Italiaanse Alpen aan het voorbereiden op een klimexpeditie in India. Daar zou ze de Bhagirathi III, een stevig uit de kluiten gewassen berg met de top op 6354 meter hoogte, gaan beklimmen.

Graftiaux was een van de beste muurklimsters ter wereld. Ze werd meermaals Belgisch kampioene. Afgelopen seizoen eindigde ze in München op de derde plaats in de wereldbeker bloc. Dit seizoen veroverde ze in de wereldbeker vier medailles, waaronder twee keer goud.

In 2006 en 2009 kreeg ze van de stad Namen de 'Trofee voor Sportverdienste van het Jaar'. In 2006 werd ze eveneens door de Franse Gemeenschap in de bloemetjes gezet als beste vrouwelijke belofte.

Op haar persoonlijke website is er een rouwregister geopend.

André Antoine, de Waalse minister van Sport, heeft zondag zijn medeleven betuigd aan de familie en vrienden van Chloé Graftiaux.

'De Franse Gemeenschap verliest één van zijn topatleten', verklaarde hij in een persbericht.