Pascal Vyncke leerde de senioren surfen
Foto: Pol De Wilde
Zoals Conscience zijn volk leerde lezen, Rubens zijn volk corpulente vrouwen leerde schilderen en Jean-Marie Pfaff zijn volk de kraagreclame leerde kennen, zo toonde deze Antwerpse student-informatica duizenden oudjes de weg naar het wereldwijde web.

Pascal Vyncke knutselde op zijn veertiende zijn eerste website in mekaar. Tja, je moet wat in je vrije tijd als je niet kunt voetballen. Die eerste site wijdde hij aan de planeet Mars. Zijn tweede poging was al aardser van aanpak: het was een site met informatie over gratis spullen, de Free Stuff Page. 

Om zijn oma te helpen, besloot hij een website te bouwen waar bijdetijdse senioren alle antwoorden konden vinden op hun vragen over hun pensioen, de symptomen van Alzheimer of bloemschikken. Die site werd Seniorennet en is ondertussen uitgegroeid tot een gigantische website waar senioren informatie vinden en kunnen uitwisselen.

Het succes van de website inspireerde Vyncke inmiddels ook al tot het schrijven van computerboeken gericht op 50-plussers. Voor die boeken kreeg hij ooit de Wablieft-prijs.

Nadien volgde ook nog het maandblad Pasc@l. Dat verdween eind 2008 echter uit de winkelrekken. Vyncke lanceerde nadien ook nog Kanaal50, een televisiezender op het internet en Bloggen.be, een website waarop iedereen een blog kan aanmaken.

Vyncke raakte bij het grote publiek bekend in het voorjaar van 2005. Vyncke werd toen genomineerd voor De Grootste Belg. Naast de 100 kandidaten die door een jury waren uitgekozen, mocht het publiek ook 11 anderen nomineren. Die verkiezing werd vlotjes gewonnen door Vyncke. Onder meer omdat op Seniorennet door Vyncke zelf (onder een schuilnaam weliswaar) werd opgeroepen om voor hem te stemmen.

Vorig jaar groeide Vyncke uit tot een internetmeme. De pagina op Seniorennet waarin Vyncke wordt voorgesteld en waarin al zijn verwezenlijkingen worden opgesomd, inspireerde Twitter-gebruikers om op Twitter nog tientallen uitvindingen aan de Seniorennet-oprichter toe te schrijven.