Flahaut en Pieters verkozen als voorzitters Kamer en Senaat
Foto: belga
Voormalig minister van Defensie André Flahaut (PS) is vanmiddag verkozen tot kamervoorzitter. Danny Pieters (N-VA) is de nieuwe voorzitter van de Senaat.

Dat beiden verkozen zijn, is geen verrassing. PS en N-VA hadden daarover gisteren een akkoord gesloten. Vandaag kwamen Kamer en Senaat samen om de twee voorzitters te kiezen.

Flahaut en Pieters konden ook bij de andere partijen voldoende stemmen verzamelen om verkozen te worden. 

Flahaut kreeg 91 van de 102 geldige stemmen achter zijn naam. Tegenkandidaat Alexandra Colen (Vlaams Belang) haalde 11 stemmen. Flahaut is er zich van bewust dat zijn voorzitterschap van korte duur kan zijn. 'Het is duidelijk dat wat vandaag in plaats gesteld wordt, herbekeken kan worden met de vorming van de regering', klonk het. Intussen belooft de PS’er de voorzittershamer 'met gezond verstand en nederigheid' te hanteren.

De Kamer stelde ook het Vast Bureau samen. Dat bestaat uit vijf ondervoorzitters en vier secretarissen. De vijf ondervoorzitters zijn: Ben Weyts (N-VA), Corinne De Permentier (MR), Sonja Becq (CD&V), Siegried Bracke (N-VA) en André Frédéric (PS).

Danny Pieters eerste Vlaams-nationalistische voorzitter

Pieters is de eerste Vlaams-nationalist die verkozen wordt tot voorzitter van een federaal parlement. Dat gebeurde nadat de laatste tien senatoren, die door de respectieve partijen gecoöpteerd werden, de eed hadden afgelegd.

Europees president Herman Van Rompuy was een opmerkelijke gast op de tribunes. Hij startte zijn politieke carrière in 1988 als gecoöpteerd senator, net zoals zijn zoon Peter dat vanmiddag deed.

De Senaat stelde ook het bureau van de hoge vergadering samen. Eerste ondervoorzitter is de Luikse burgemeester Willy Demeyer (PS), de tweede is uittredend Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) en de derde N-VA-gemeenschapssenatrice Helga Stevens.

De quaestuur wordt voorgezeten door CD&V-voorzitter Wouter Beke en bestaat daarnaast uit Olga Zhiren (PS) en Bert Anciaux (SP.A).

De tien gecoöpteerde senatoren zijn Bart Laeremans (Vlaams Belang), Guido De Padt (Open VLD), Ahmed Laaoej en Philippe Mahoux voor de PS, Alain Courtois (MR), Peter Van Rompuy (CD&V), Guy Swennen (SP.A) en Huub Broers en Karl Vanlouwe voor N-VA, en Cécile Thibaut voor Ecolo.