Europese nummerplaat wordt robijnrood-wit
Foto: an
De regering kiest voor robijnrood-wit als kleurencombinatie voor de nieuwe Europese nummerplaten. In de praktijk verandert er dus nauwelijks iets.

Daarmee halen de PS- en CDH-vicepremiers Laurette Onkelinx en Joëlle Milquet hun slag binnen. Zij pleitten voor het behoud van de bestaande kleuren.

De discussie in de federale regering over de kleurencombinatie voor de nieuwe Europese nummerplaat sleept al lang aan. Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe wilde de traditionele rood-wit-combinatie graag vervangen door zwarte letters op een gele achtergrond. Maar die 'Vlaamse' kleurencombinatie botste op verzet bij enkele Franstalige regeringsleden.

Schouppe lanceerde nog een compromisvoorstel: zwarte letters op een gele achtergrond met een rood randje errond. Maar ook die 'Belgische' variant kreeg geen steun.

Uiteindelijk is dus gekozen voor de combinatie van letters in robijn (RAL 3003) op een witte achtergrond. Dat kleurencontrast moet volgens Schouppe samen met de grotere nummerplaat leiden tot 'een betere herkenning met het blote oog en met (digitale) camera's'.

De nummerplaat zal ook 7 karakters tellen. De klassieke combinatie van drie letters en drie cijfers wordt voorafgegaan door een indexcijfer. Er wordt gestart met het cijfer 1. Dat levert meer dan 12,2 miljoen mogelijke combinaties op. Indexcijfers 1 tot en met 6 zijn voorzien voor de gewone inschrijvingen. Zo zijn er dus zo'n 73 miljoen combinaties mogelijk.

De nieuwe Europese nummerplaat zal 20 euro kosten. De bestaande nummerplaten zullen geleidelijk uit het straatbeeld verdwijnen.